Rundveehouderij

Nieuws 2 reacties

DV Nutrition ontpopt zich als winstmachine DOC

Hoogeveen - DV Nutrition, de joint venture van DOC Kaas en het Britse Volac, is de winstmachine voor beide bedrijven. Dit blijkt uit het jaarverslag over 2011.

De netto omzet steeg in 2011 met 47,7 procent naar 80,5 miljoen euro, de winst verdubbelde bijna van 7,8 naar 15 miljoen euro.

Daarmee doet DV Nutrition het beter dan gemiddeld bij het Britse Volac. Daar stegen omzet en winst met achtereenvolgens ongeveer 40 en 30 procent. De resultaten zijn daarnaast zeer veel beter dan gemiddeld bij DOC Kaas. De bruto marge van DV Nutrition was in 2011 overigens 33 procent.

DV Nutrition is opgericht in 2003 en staat op het zuivelpark in Hoogeveen. Daar verwerkt het kaaswei van zowel DOC Kaas als andere kaasfabrieken tot hoogwaardige wei-ingrediënten. Een product als WPC80 (weipoederconcentraat) is de laatste jaren enorm gevraagd voor allerlei hoogwaardige toepassingen, met een prijsexplosie als gevolg. Dit verklaart de omzet- en winstsprongen bij DV Nutrition. Ook het bedrijfsonderdeel FrieslandCampina Ingredients profiteerde daarvan.

Dankzij de goede resultaten over 2011 is ruim 14 miljoen euro dividend uitbetaald. Daarvan is de helft bij DOC Kaas terecht  gekomen. Ook in 2012 is de markt voor hoogwaardige wei-ingrediënten onveranderd goed gebleven.

DV Nutrition heeft in 2011 en 2012 telkens voor ongeveer 4 miljoen euro geïnvesteerd in verdere optimalisatie van de fabriek. Een bij de bouw afgesloten bankkrediet van 34 miljoen euro is binnen enkele jaren afbetaald.

Van de productie werd ongeveer 21 procent afgezet in Nederland, 75 procent in Europa en 4 procent buiten Europa.

Laatste reacties

  • nak

    Hoe goedkoper de wei hoe groter de winsten voor DV-Nutrition

  • ynzeoenema

    wat wil je daar mee zeggen?

Of registreer je om te kunnen reageren.