Rundveehouderij

Nieuws 5 reacties

Chinezen willen eigen productie in Nieuw-Zeeland

Shanghai – De Chinese zuivelonderneming Yili wil jaarlijks 47.000 ton melkpoeder in Nieuw-Zeeland gaan produceren.

Dat meldt de China Daily en heeft het bedrijf aangekondigd na alle aandelen in de Oceania Dairy Group te hebben gekocht.

Yili investeert meer dan 132,5 miljoen euro in een nieuwe fabriek in South Canterbury. Naar verwachting gaat de productie in juni 2014 van start. De aankoop past in de strategie van de onderneming die gericht is op wereldwijde groei. Doel van Yili is om in 2015 tot de tien grootste zuivelondernemingen ter wereld te behoren. De import van melkpoeder uit Nieuw-Zeeland wordt volgens de China Daily steeds aantrekkelijker aangezien de importheffing wordt verlaagd en in 2020 zelf wordt gereduceerd tot 0. Volgens Yili-directeur Zhang Jianqui liggen de kosten voor de import van melkpoeder momenteel op een lager niveau dan de kosten voor het verzamelen van lokale melk.

Laatste reacties

 • Sjaak

  Precies!

  Zoals ik al eerder schreef; 'je hoeft een aap niet te leren klimmen...' en dat geldt zeker ook voor Chinezen!
  Zij houden de regie qua voedselvoorziening. Of het nu aardappels zijn of zuivel, ze zullen zich echt niet afhankelijk maken van derden.
  Ongetwijfeld kunnen we straks na 2015 volop melken en ook melkpoeder afzetten, maar dat levert ons geen marge op...
  Waarschijnlijk zullen de, nu te bouwen, poedertorens op termijn voor een habbekrats aan de Chinezen worden verkocht, dan hebben ze de 'melkslaven' erbij...

 • pieter p

  De chinezen bouwen de poedertorens zelf al in Bretagne

 • agratax2

  de vraag is heeft deze investeringsdrang een dubbele bodem? Ik kan me voorstellen dat de Chinezen hun 'eigen' zuivel producten niet gaan belasten aan de grens en de import van derden wel, zo bescherm je je eigen productie zonder last te krijgen met de WTO regels.

 • aarthamstra1

  China is ongerust over de slechte economie in Amerika . Omdat de Amerikaanse consument de belangrijkste klanten zijn van de Chinees'e industrie. En ons word wijs gemaakt .Dat dat het land van de toekomst is voor onze over productie.
  Miljarden monden zijn daar te vullen zo is ons geleerd.

 • poldes

  is onze euro en onze liter geproduceerde melk niet s meer waard?

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.