Rundveehouderij

Nieuws 698 x bekeken

Chinese zuivel investeert volop in Nieuw Zeeland

Christchurch - Het Nieuw-Zeelandse Zuidereiland kan in de komende paar jaren minstens twee nieuwe, door Chinezen betaalde, melkfabrieken tegemoet zien. Het gaat om een fabriek voor 47.000 ton babyvoeding van de Yili groep uit Binnen-Mongolië en een net iets grotere fabriek (52.000 ton) voor hetzelfde doel van Yashili uit Guangdong.

De projecten moeten nog worden goedgekeurd door de Chinese overheid en het Nieuw-Zeelandse Overseas Investment Office (OIO). Naar verwachting is dit geen echte belemmering. Wel is het OIO de laatste jaren kritischer geworden tegenover buitenlandse investeringen. In het bijzonder Chinese. Met name sinds het Nieuw-Zeelandse hooggerechtshof het OIO terugfloot omdat het te gemakkelijk toestemming had gegeven voor Chinese landaankopen.

De fabriek van Yili vergt een investering van ruim 135 miljoen euro, Yashili denkt zo'n 133 miljoen euro uit te moeten trekken voor haar fabriek.

Nieuw-Zeeland is een aantrekkelijk land voor Chinese zuivelbedrijven om in te investeren. Melk is er relatief goedkoop, zuivel heeft er een goede naam en in 2020 zal China op grond van een vrijhandelsverdrag alle invoerrechten op Nieuw-Zeelandse zuivel schrappen.

Of registreer je om te kunnen reageren.