Rundveehouderij

Nieuws 1677 x bekeken 1 reactie

Britse dierenbescherming naar rechter om export vee

Ramsgate – De Britse dierenbescherming RSPCA heeft het Hooggerechtshof gevraagd de door de betrokken gemeente verleende toestemming voor de export van levend vee door de haven van Ramsgate te vernietigen.

RSPCA vindt het onaanvaardbaar dat schapen en kalveren door een haven met onvoldoende faciliteiten gaan en over zee worden vervoerd op het open dek van een voormalige tankschip.

De stap van RSPCA volgt op een incident en daarna een ingewikkelde reeks besluiten rond de export van levend vee door Ramsgate, een kleine haven in Zuid-Engeland. Bij de export is regelmatig het Nederlandse bedrijf Barco de Vapor betrokken, dat ook het gebruikte schip MV Joline in de vaart houdt.

Half september moest een vrachtwagen met schapen in de haven van Ramsgate gelost worden nadat inspecteurs van RSPCA, die altijd aanwezig zijn, problemen had geconstateerd. In de daarop ontstane chaos verdronken twee schapen waarna er later nog eens meer dan veertig door RSPCA-inspecteurs werden afgeschoten wegens vermeende verlammingsverschijnselen. De diergeneeskundige inspectie AHVLA heeft van dat incident een rapport opgemaakt dat echter vanwege lopende juridische procedures niet openbaar wordt gemaakt.

De betrokken gemeente, Thanet District Council, verbood in eerste instantie verdere veetransporten door Ramsgate. Thanet kwam korte tijd later op dat besluit terug, naar verluidt omdat de veetransporteurs bij de rechter grote schadeclaims hadden ingediend. RSPCA bindt nu echter toch een juridische strijd aan tegen het laatste besluit van Thanet District Council. Volgens de dierenbescherming handelt de inspectiedienst AHVLA illegaal door de transporten toe te staan. ''De dienst faalt er in om van de exporteurs te eisen dat ze havens met geschikte voorzieningen gebruiken en faalt ook in het opleggen van uitvaarrestricties op de Joline om te verzekeren dat de dieren geen verwondingen oplopen tijdens het vervoer over zee.''

RSPCA heeft enige tijd geaarzeld over het aanspannen van een procedure nadat de organisatie in Groot-Brittannië veel kritiek over zich heen kreeg voor het uitgeven van meer dan 350.000 euro aan een rechtszaak tegen een vermeende overtreding van het jachtverbod. De daarbij gedagvaarden kregen uiteindelijk een boete van enkele duizenden euro's opgelegd.

Eén reactie

  • Bison

    De SPCA kan zich beter alleen met hondjes en katten bemoeien,van de rest hebben ze gewoonlijk geen verstand.

Of registreer je om te kunnen reageren.