Rundveehouderij

Nieuws 2112 x bekeken laatste update:24 jan 2013

Arla steekt 270 miljoen euro in productie

Aarhus - Arla investeert dit jaar ruim 270 miljoen euro in uitbreiding van de productiecapaciteit voor kaas, wei, poeder en lactose. De grootste investering betreft die in de bouw van een nieuwe lactosefabriek Vium. Daar komt die te staan naast een kaas- en weifabriek.

De investering is erop gericht alle bestanddelen van melk rendabel te benutten, aldus Henrik Andersen, directeur van Arla Food ingrediënts. De fabriek kost 120 miljoen euro, waarvan dit jaar zo'n 37 miljoen wordt geïnvesteerd. De capaciteit van de fabriek wordt 85.000 ton lactose. Het lijkt daarmee enigszins op de plannen van A-ware en Fonterra in Heerenveen.

Andere grote investeringsprojecten betreffen die van de capaciteitsuitbreiding bij MUH in Pronsfeld en van een uitbreiding van de kaasproductie in Taulov in Denemarken. Deze projecten kosten achtereenvolgens zo'n 31 en 29 miljoen euro. In Pronsfeld wil Arla meer boter en melkpoeder produceren. Om zich te verzekeren van extra aanvoer, werft Arla onder meer boeren in België. In Taulov wil Arla halfharde kazen maken.

Los van de uitbreidingsinvesteringen wordt dit jaar tevens 160 miljoen euro besteedt aan vergroting van de doelmatigheid, milieumaatregelen, onderhoud en innovatie. Doel van de verbetering van de doelmatigheid is een productiekostenbesparing van 335 miljoen euro. Dat doel is opgenomen in de eerder deze maand gelanceerde nieuwe concernstrategie. Dat de productiecapaciteit wordt uitgebreid hangt ook samen met deze strategie. Op basis daarvan zal de inzet op de een aantal groeimarkten buiten de EU, zoals Rusland, China, het Midden-Oosten en Afrika,  worden geïntensiveerd.

Of registreer je om te kunnen reageren.