Rundveehouderij

Nieuws 1 reactie

Argentijnse klacht over vleesimport

Genève - De wereldhandelsorganisatie WTO gaat een klacht behandelen van Argentinië tegen de Verenigde Staten over het verbod op de invoer van Argentijns rundvlees.

Argentinië had in december gevraagd om de instelling van een zogenoemd panel dat de klacht beoordeelt.

De VS hebben de invoer van vers gekoeld of bevroren rundvlees vanuit Argentinië verboden in verband met mond- en klauwzeer.  De VS weigeren om bepaalde delen van Argentinië te beschouwen als MKZ-vrij, terwijl de internationale diergezondheidsorganisatie OIE Argentinië deels vrij verklaard heeft van MKZ en deels vrij met vaccinatie. Bovendien zou de VS te traag zijn in de erkenning van de diergezondheidsstatus van bepaalde regio's.

De WTO heeft besloten een panel in te stellen dat de klacht gaat onderzoeken. Uiteindelijk kan de klacht ertoe leiden dat Argentinië strafmaatregelen mag opleggen tegen de VS, als de Zuid-Amerikanen gelijk krijgen.

Bij het conflict tussen VS en Argentinië zijn Australië, China, de Europese Unie, India en Korea als zogenoemde derde partij betrokken. Dat betekent dat die landen op de een of andere manier een belang hebben.

Eén reactie

  • koestal

    oei,dat wordt krapte bij de Mc Donalds !

Of registreer je om te kunnen reageren.