Rundveehouderij

Nieuws 32 reacties

Alfa: ‘Subsidie kan bouwen onnodig duur maken’

Leeuwarden - Melkveehouders moeten goed afwegen of het bouwen van een nieuwe stal, die voldoet aan de Maatlat Duurzame Veehouderij, economisch gezien de beste keus is. De stallen bieden veel fiscaal voordeel maar dit weegt niet altijd op tegen de meerkosten. Dat meldt Alfa Accountants en Adviseurs.

De spreiding in bouwkosten is groot. Er worden in Nederland stallen gebouwd voor 2.500 euro per box en stallen voor 7.500 euro per box, beide exclusief melkinstallatie. De spreiding in jaarkosten is hierdoor ook erg groot, zo blijkt uit cijfers van de European Dairy Farmers studiegroep. De gebouwkosten zijn in Nederland €6,60 per 100 kilo meetmelk. De gebouwkosten liggen hiermee €1,60 hoger dan het EDF-gemiddelde. Alleen in Denemarken, Italië en Zwitserland liggen de kosten nog hoger.

“Veehouders doen er momenteel goed aan hun economische pet op te zetten”, zegt Harmen Gerbrandy van Alfa Accountants. “De nieuwe investering moet ook met een beperkte marge kunnen worden afgelost.” Uit de EDF-cijfers blijkt dat de Nederlandse deelnemers gemiddeld €5.690 per aanwezige koe hebben geïnvesteerd bij een bezettingsgraad van 89 procent. Europees is er gemiddeld 3.040 euro geïnvesteerd bij een bezettingsgraad van 93 procent. Het gaat om een verschil in geïnvesteerd kapitaal van 2.200 euro per box. De vraag die veehouders zich volgens Alfa moeten stellen is of dit nadeel opweegt tegen het fiscale voordeel. Kan het geïnvesteerde geld op een redelijke termijn worden terugverdiend. Zaak is volgens Gerbrandy dat de Nederlandse melkveehouders niet hun Deense collega’s achterna gaan. “Juist daarom stellen de banken zich hierbij nu voorzichtiger op.”

Laatste reacties

 • Sjaak

  Goh, het kwartje is gevallen....helaas aan de late kant!

  Als het kalf verdronken is, dempt men de put....

 • agratax2

  Nederlandse boer gaat graag voor mooi en luxe en daarmee brengt hij een groot deel van zijn inkomen naar de bank. Hij zou ook kunnen overwegen goedkoop te bouwen en het overtollige bedrag op een andere meer renderende manier (bv. buiten de landbouw) te investeren. Door op meerdere paarden te wedden reduceert hij het risico. Investeren om de belasting voor te blijven is een race zonder eind, de fiscus heeft het eeuwige leven en kan wachten tot de tijd van afrekenen is aangebroken.

 • Bison

  Ben het 100% met je eens agratax1
  Alles moet glimmen bij die hollanders en maar klagen dat ze niks overhouden.

 • Mels

  Idd beetje laat,maar hoe zou dat nou komen,heeft alfa zich niet suf gerekend aan al die maatlaat plannen en daar ook de rekening van gepresenteerd??? Een goedkope stal kan bijna elke boer zelf wel ontwerpen en uitrekenen,Geen kelders,geen voerhek enz enz

 • info58

  een goedkope stal kan ook met kelders en voerhekken worden gebouwd. het verschil zit in het aantal plaatsen wat je bouwt en die waren de laatste jaren niet rendabel te krijgen door het dure quotum

 • Rub

  Volgens mij zit het verschil deels in het aantal plaatsen 'info 58', ik denk echter dat door de maatlat met onnodig veel 'plezierige ruimte' voor de koe wordt gerekend. Hele maatlat is toch alleen maar om de centjes in omloop te houden in de aanverwante bedrijven van de sector! Alle bedrijven worden er beter van incl. de financiering bij de bank. Voor de veehouder alleen twijfelachtig, maar we kunnen natuurlijk allemaal rekenen!

  De maatlat was minder omslachtig geweest wanneer vetvice zich minder met koecomfort had bemoeid. Hierdoor lijkt het normaal en standaard te zijn dat de boxen op min. 1.20 moeten staan en minimaal 4 meter roosterbreedte moeten hebben. En zo nog een x aantal punten!

  Uiteindelijk hou je het meest onder aan de streep over wanneer je zorgt dat je met minimale aanpassingen (uitgaven) technisch boven gemiddeld draait, dit lukt een kundige veehouder ook in een 'minder luxe' gerenoveerde of nieuwe stal!

 • agratax2

  Rub weten allemaal dat een Fendt boer een goede boer is en een Belarus boer een knoeier. Wie het meeste netto resultaat heeft is aan de buitenkant niet te zien. De Fendt boer wil een status hoog houden en de Belarus boer heeft niet e drang van status, hij gaat voor niet meer liflafjes aan je trekker dan nodig, gaan ze ook niet stuk. Wees eerlijk er rijden heel wat zwaar geavanceerde trekkers door Nederland die niet veel meer doen dan een voerwagen laden en gras schudden wel uitgerust met alle electronica die de meest moderne loonwerker nauwelijks rendabel kan maken. Voor stalen bouw geldt hetzelfde en dan aan het eind is de erf aankleding 'vergeten' want dat brengt geen 'geld' op. Het brengt meer goodwill op dan de super luxe uitgevoerde stal met dito machine park.

 • Klaas Bouwman

  Subsidie hoeft bouwen niet onnodig duur te maken.
  Je berekent eerst de kosten van de stal zoals je die wilt bouwen.
  Daarna bereken je de meerkosten die gemaakt zouden moeten worden om de subsidie of het belastingvoordeel (MIA/VAMIL) te krijgen.
  Vervolgens kun je beslissen of het in jouw situatie financieel interessant is deze meerkosten ook daadwerkelijk te maken.
  Wie hierbij advies nodig is, help ik graag.

 • jordi 1455

  agratax

  dat klopt niet helemaal. Fendt boeren kunnen ook knoeien maar die zien het niet.

 • poldes

  het hemelwater van de daken van veeschuren gemengd met een beetje verloren restvoer van de erfverharding mag niet rechtstreeks het oppervlakte water/afvoer sloot in.
  activiteitenbesluit melkveehouderij moet nageleefd worden.
  Op een agrarisch bedrijfsterrein wat geshikt is voor het houden van een hondertal melkkoeien plus jongvee is dit een extra kostenpost van ongeveer € 100 000,--.
  zonder is op den duur niet meer toelaatbaar volgens deze.
  als individueel boer melkveehouder voer je de kosten niet altijd op.
  het zijn de algemene verplichte dwangmatige wetten.
  Zo hebben wij de stichting; KKM/QlIP.stichting controle weidegang enzovoort.
  Wij krijgen de kosten van deze stichtingen te betalen.
  Maar deze stichtingen verhogen de kostprijs op onze bedrijven en resulteren het afgelopen jaar ook nog voor een LAGERE UITBETAALDE BOERDERIJMELKPRIJS.
  Neen wij geven niemand de schuld voor te duur bouwen.

 • Koen Franken

  Laatst nog gehoord van iemand van een grote bank de melkveehouders weten hun kostprijs nog niet voor de komma de intensieve veehouderij kent hun kostprijs op 2 cijfers achter de komma , daar begint het ondernemen mee KEN JE KOSTPRIJS

 • jordi 1455

  tini

  wij weten de kostprijs maar die stijgt zonder dat we meer voer kopen.
  De overheid heeft ook een vieze smerige vinger in de pap wat betreft de hoge kostprijs, de kostprijs had lager kunnen zijn als we meer mest uit kunnen rijden zodat we minder krachtvoer en kunstmest hoeven in te kopen.

 • Mels

  Poldes verkondigd onzin,de dingen die jij opnoemt gelden voor iedere veehouder.die kun je dus weglaten in de bedrijfsverglijk.

 • Koen Franken

  Jodi, Kijk alleen maar eens naar het machinepark wat er staat daar word een loonwerker jaloers op

 • jordi 1455

  Tini

  A. ik heet geen jodi
  B. de meeste boeren hebben niet meer dan 4 trekkers en bij een loonwerker hebben ze niet minder dan 5 trekkers.
  C. loonwerkers vervangen hun materieel veel sneller dan boeren want op boerenbedrijven zie je nog vaak trekkers van voor 1980 terwijl loonwerkers meestal trekkers van na 2000 hebben.
  D. een loonwerker heeft vaak een hakselaar of een combine.
  E. loonwerker heeft zowel akkerbouw en weidebouwmachines.

 • Mozes

  Tini, het ondernemen begint bij het goed organiseren van je afzet. Je kunt wel een lage kostprijs hebben, maar als je de afzet niet goed georganiseerd hebt, heb je geen invloed op de opbrengstprijs. Je bent vervolgens een kostprijsslaaf van anderen die de afzet in handen hebben.

 • leo,s vriend

  Mensen, wat een drukte,Als iemand met een nieuwe Fendt,een dure stal,een dikke auto etc. lekker boert en een redelijke marge haalt(en vooral niet klaagt)
  en daar schik mee heeft wat doet hij dan slechter dan een boer met een oude belarus,een krappe oude donkere stal en een derdehands opeltje?
  Wie van de twee is een betere ondernemer? Ik zou het niet weten.

  Valt mij op dat die laatste categorie vaak erg klagerig is.

 • Bison

  Nou menkhorst1 ik kan je we uit de brand helpen.
  Die boer met die oude donkere stal,de oude belarus en dat opeltje zit waarschijnlijk schuldvrij en hoeft zich niet uit de naad te werken en heeft het een stuk makkelijker dan die boer met die dure stal de nieuwe fendt en de dikke auto.De laatste zal wel een hoop slapeloze nachten hebben om dat financieele plaaatje rond te krijgen.
  Ik weet niet goed wat ze eigenlijk bedoelen met 'ondernemen', of betekent dat soms dat je tot je dakpan in schuld moet zitten en meedoen aan de overproduktie.

  Ik hoor ook bij die oude belarus en oude auto boertjes zonder leningen of schulden.
  Ik ben wel van dat 'bulk produceren' afgestapt want dat gevecht met kosten en opbrengsten valt niet te winnen.
  Ik produceer nu iets dat de consument wil en voor wil betalen maar niet zo voorradig is als kip,pork en rundvlees(bison).
  Ik denk dat dat meer 'ondernemen' is dan meer koeien melken en varkens of kippen houden

  Mij hoor je niet klagen.

 • leo,s vriend

  Bison,Ik geloof er geen bal van,ik zie zat boeren met oude meuk die krom lopen van het werken en door de staat van de boerderij constant achter de feiten aanlopen.
  En dat 'glimmende'bedrijf kan ook gewoon zeer goed draaien door de optimale omstandigheden en arbeidsverlichtende maatregelen en daardoor laag in de schulden zitten.
  Die boer met die oude belarus rijdt met oorkleppen op of is op z,n 40e doof.
  De een geeft z,n geld uit aan 3 vakanties per jaar ,de andere aan een trekker,de 3e aan een mooie auto of elke 3 jaar een nieuwe keuken.

  Zo kan ik nog wel even doorgaan.

  Je moet doen waar je je goed bij voelt en NIEMAND heeft het recht om een ander daar over te veroordelen.

 • poldes

  mestafzetkosten zijn ook kostprijsverhogend.
  het gaat toch samen,intensieveren en wat mest afzetten.
  o ja dan wordt straks verplicht 10% mest te verwerken en af te zetten
  aan fabrieken die om uit de kosten te komen daar € 35,--voor rekenen.
  dit wordt collegeaal beslist,maar werkt per veehouder anders uit.

 • Bison

  Wat noem jij 'laag' in schulden menkhorsts?
  Ik denk dat de meeste boeren in Holland niet eens meer weten wat 'vrij op naam' betekent.

  Dat laatste zinnetje in #19.
  Als ik het zo bekijk hebben de rechtsdienaren,juristen en wetten makers daar een hele andere mening over.
  Vrijheid in doen en laten hebben jullie daar in het geheel niet.

 • poldes

  Mels, dingen die kostprijsverhogend uitwerken en verplicht zijn kunnen wij niet weglaten.
  Onze naburige landen zonder deze ingevoerde fratsen kunnen deze wel weglaten(hoeven deze investeringen niet te doen) en kunnen zodoende goedkoper produceren.
  Wij prijzen ons zodoende collegeaal uit de markt.

 • leo,s vriend

  Bison,in #18 neem jij aan dat die boer waarschijnlijk schuldenvrij produceert en nu neem jij aan dat vrijwel geen enkele boer in NL schuldenvrij boert.
  Waar het mij om gaat is dat de 'staat'van de boerderij en machines in principe niks zegt over al dan niet zwaar in de schulden zitten.
  dan heb ik het niet over de megauitbreiders maar dat is niet de grote massa van de boeren in NL.
  Een strakke stal of fijne trekker geeft ook de nodige arbeidsvreugde.
  We zijn toch niet alleen maar op deze aardkloot om zoveel mogelijk krom te liggen om geld te verdienen?
  Laat ik het anders zeggen: het valt me op dat veel boeren met 'oude meuk' het hardste klagen over alles en nog wat.(is dat omdat ze zo druk met hun werk zijn in technisch slechte gebouwen dat ze tijd te kort komen voor de finetuning)?

 • minasblunders1

  Die boeren waar jij het over hebt Menkhorst zijn voornamelijk pachters. Pachters kunnen al jaren niet meer investeren en moeten het dus doen met 'oude meuk'. De 'echte ondernemers' hebben daarentegen al jarenlang profijt van de stijging van de grondprijs en kunnen daar ruim op investeren. Flink gesubsidieerd door de fiscus. Overigens hebben we ook dit weer aan die GEWELDIGE LTO te danken dat de pachtprijs zo hoog is dat er niemand nog normaal een bedrijf kan exploiteren. Ze vergaten weer eens de belangen te behartigen en gingen weer eens zonder slag of stoot akkoord.

 • leo,s vriend

  minasblunders, Bullshit! De pachtbedrijven in onze omgeving hebben bijna allemaal volgas uitgebreid de laatste 5 jaar.Of die grote stallen ooit allemaal volkomen is een andere vraag.

 • koestal

  welke aannemer kan een stal bouwen voor 2500 euro per koeplaats in Nederland? ik ben benieuwd

 • minasblunders1

  Menkhorst, dan zijn het pachters die hoe dan ook een stuk eigendomsgrond erbij hebben of eigendomsboeren die het een en ander bijpachten. Anders is het onmogelijk. Waar moet het bij een reguliere pachter (vooral melkveebedrijven) vandaan komen??

 • leo,s vriend

  minasblunders, Alweer onzin, dat zijn gewoon volledig pachtbedrijven die goed draaien en de puntjes op de i zetten.

 • minasblunders1

  Menkhorst, slaap lekker verder.

 • johannetje

  Pachtbedrijven kunnen heel goed scherp draaien, waarom niet?
  rijk leven, arm sterven, was het gezegde bij pachtbedrijven, toch? Pacht is nog steeds lang zo duur niet als rente op aangekochte grond. Als zij voldoende vermogen opbouwen om hun ouwe dag mee uit te zingen is er niks aan de hand.

 • minasblunders1

  Johannetje, dat was vroeger. Tegenwoordig is het bij pachters arm leven en arm sterven. Wat de zware lasten van eigenaarsbedrijven betreft: lees het artikel van Erik de Vlieger maar eens over de ondergang van de SNS-bank. Te vinden in de Volkskrant van vandaag en trek de vergelijking maar eens door naar de eigenaarsbedrijven.

 • leo,s vriend

  minasblunders, Ik ben klaar wakker,Jij kunt je in alle bochten wringen om je mening te verdedigen maar ik ken en zie de realiteit van zeer dichtbij en die isheel anders dan jij voorspiegeld.

Laad alle reacties (28)

Of registreer je om te kunnen reageren.