Rundveehouderij

Nieuws 3451 x bekeken

Vroege mais volgende week oogstrijp

Doetinchem - Met name in het midden van het land rijpt de mais nu snel af. Zeer vroege rassen zijn eind deze week wel te oogsten. Dit blijkt uit de proefoogsten die DLV Plant uitvoert in opdracht van Agrifirm en Comais.

Ook in het noorden van het land bereikt de mais al snel de gewenste 55 procent drogestof in de kolf en de totale 34 procent drogestof. De droge bodemomstandigheden in Noord en Midden zijn hier deels oorzaak van. De vroege en middenvroege rassen zitten ook al tegen de 50 procent drogestof in de kolf aan. In het Zuiden blijft de mais nog wat achter. Daar kwam hooguit de korrelmais afgelopen week in de buurt van de 50 procent. De bodem is hier nog wat vochtiger.

In de verschillende maisgebieden zijn grote verschillen tussen percelen en zelfs in percelen te zien. Sommige mais staat er al bruin bij. Het is daarom zaak om bijna dagelijks de mais te beoordelen. Vooral nu de weersverwachtingen voor begin volgende week nog goed zijn. Daarbij rijpt de mais vlot af.

Of registreer je om te kunnen reageren.