Rundveehouderij

Nieuws

Universiteit Utrecht neemt ‘modelkoeien’ in gebruik

Utrecht – De faculteit diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht heeft drie nieuwe ‘modelkoeien’ in gebruik genomen waarop studenten kunnen oefenen, in plaats van op echte koeien.

“De oude modelkoe, waar wij studenten leren hoe ze een koe moeten ”opvoelen” was versleten. Met een subsidie van ZonMW in het kader van het programma “Dierproeven begrensd” hebben we drie nieuwe koeien kunnen maken. Het zijn modellen van de achterkant van een koe, inclusief de ingewanden gemaakt van plastic en rubber. Doordat we studenten eerst kunnen laten oefenen op deze modellen, hoeven we echte koeien veel minder te belasten”, aldus Claudia Wolschrijn, universitair hoofddocent Anatomie.
De Universiteit maakt ook steeds meer gebruik van dode huisdieren (in plaats van levenden) die middels het Dierendonorcodicil aan de Universiteit worden geschonken.

De Universiteit Utrecht maakt zich sterk voor het vervangen, verminderen en verfijnen van de dierproeven die nodig zijn voor onderzoek en onderwijs. Wolschrijn: “Bij de opleiding diergeneeskunde is contact en het oefenen met echte dieren essentieel. Maar we zoeken altijd actief naar mogelijkheden om het gebruik van dieren te minimaliseren en via alternatieven onze studenten kennis en vaardigheden op te laten doen. De nieuwe modelkoeien en het gebruik van het Dierendonorcodicil zijn daar een goede voorbeelden van”.

Of registreer je om te kunnen reageren.