Rundveehouderij

Nieuws 2383 x bekeken

Schmallenberg-virus circuleert weer volop

Deventer - Landen en gebieden die vorig jaar niet zijn getroffen door het Schmallenberg-virus lopen nu het meeste risico. Dat zegt Piet Vellema, dierenarts bij de Gezondheidsdienst voor Dieren.

Vorig jaar zijn acht landen getroffen door het virus. “Maar het virus heeft de winter overleefd en is nu opnieuw dieren aan het besmetten in de gebieden met een lage seroprevalentie (weinig antilichamen in het bloed)”, aldus Vellema. Het gaat hierbij om Zwitserland en gebieden in Engeland en Frankrijk waar het Schmallenberg-virus vorig jaar niet werd aangetoond of waar weinig infecties zijn geweest. In Zwitserland is inmiddels bij 106 runderen het Schmallenberg-virus aangetoond. De dieren vertoonden koorts en diarree, de zogenaamde acute vorm van de ziekte die vorig jaar ook in Nederland te zien was. In Engeland is het virus opnieuw aangetoond, op vijf schapenbedrijven. In Bretagne, één van de belangrijkste veegebieden van Frankrijk, zijn verschillende besmettingen met het Schmallenberg-virus geconstateerd. Bretagne bleef bij de vorige uitbraak gespaard van Schmallenberg. Volgens Vellema circuleert het virus ook weer in Nederland. Maar op basis van de hoge seroprevalenties die zijn gemeten verwacht de Gezondheidsdienst voor Dieren maar heel weining problemen bij Nederlandse koeien, schapen en geiten. “In ieder geval duidelijk minder problemen dan een jaar eerder”. Vellema: “We verwachten dat het virus vooral gaat opduiken in de gebieden grenzend aan de gebieden tot waar het virus vorige jaar is gekomen, maar we weten nog niet alles van het virus. Een hoop blijft nog steeds onduidelijk rondom het Schmallenberg-virus. We blijven onderzoek en testen uitvoeren gedurende het jaar.”


Of registreer je om te kunnen reageren.