Rundveehouderij

Nieuws 1384 x bekeken

Schmallenberg-virus bereikt gebergte Zwitserland

Poschiavo - Het Schmallenberg-virus breidt zich verder uit in Zwitserland en heeft inmiddels het berggebied bereikt. Het virus is aangetoond op een boerderij in Poschiavo, een plaats in het Zwitserse bergdal Valle di Poschiavo en behorend tot het kanton Graubünden.

Het bedrijf staat op ruim duizend meter boven zeeniveau. Dat het virus is aangetoond op deze hoogte is verrassend omdat het virus wordt overgebracht door knutten die doorgaans niet op deze hoogte voorkomen, aldus Regula Kennel, woordvoerder van het Zwitserse federale veterinaraire bureau.
Het Schmallenberg-virus werd in juli van dit jaar voor het eerst aangetoond in Zwitserland maar heeft inmiddels verschillende delen van het land bereikt. Het virus is aangetoond op 124 bedrijven. In rundvee is of het virus aangetoond of de antilichamen in het bloed. Het gaat hierbij om acute gevallen van Schmallenberg waarbij de dieren diarree en hoge koorts laten zien. Tot dusver zijn zes misvormde kalveren geboren waarbij het virus is aangetoond.
Experts verwachten dat er nog vele misvormde kalveren en lammeren geboren gaan worden in de komende maanden maar achten de verspreiding in het berggebied minder groot dan in de lager gelegen gebieden. “Van de runderen die nu positief uit de test zijn gekomen kunnen we misvormde kalveren verwachten. Maar dit is alleen het geval als de runderen voor het eerste met het virus in aanraking zijn geweest en binnen een bepaalde periode van de dracht zijn besmet. De schade kan daardoor wellicht meevallen”, aldus Kennel.

Of registreer je om te kunnen reageren.