Rundveehouderij

Nieuws 6 reacties

Saldo in juni en juli 2012 blijft fors achter

Den Haag - Door de gedaalde melkprijzen zakt het bedrijfssaldo tot en met juli onder het gemiddelde van de periode 2006-2011. Het saldo per bedrijf is tot en met juli 11 procent lager dan over dezelfde periode vorig jaar. Dit meldt het Landbouw Economisch Instituut (LEI) in de periodieke Barometer melkveehouderij.

Alleen in de eerste twee maanden van het jaar lag het saldo boven dat van vorig jaar. Vanaf maart nam het verschil per maand toe tot ruim €3.800 in juli. Ten opzichte van het langjarig gemiddelde (2006-2011) lag het saldo per bedrijf tot en met april nog hoger, daarna is het tot vijf procent daar onder gezakt. De laatste keer dat het saldo onder dit gemiddelde uitkwam was in het voorjaar van 2010.

Het lagere saldo is met name het gevolg van de gedaalde melkprijzen. Aan de andere kant lopen de voerprijzen steeds verder op. Ook brachten volgens het LEI nuchtere kalveren minder op dan vorig jaar.

Het LEI verwacht de komende maanden een betere situatie op de zuivelmarkt omdat de wereldwijd stijgende voerprijzen voor een lagere melkproductie gaan zorgen. Dit komt de prijsontwikkeling op de zuivelmarkt ten goede. Het is echter nog de vraag of een stijging van de melkopbrengsten een verdere stijging van de kosten voor mengvoer en vochtige voeders volledig goed maakt.

Kijk hier voor de LEI-tabel:

http://www3.lei.wur.nl/BarometerAgrarischeSectoren/barometer.aspx

Laatste reacties

 • poldes

  een betere situatie in het najaar op de zuivelmarkt;doordat veehouders minder zullen melken.
  als (quotum uitbreiding)hier de oorzaak van is van de huidige lagere saldo;wat staat ons dan te wachten als het quotum in 2015 vervalt?

 • groot boerdam

  armoede !!!

 • Mozes

  Poldes,de zuivelmarkt wordt niet beter doordat we in Europa minder melken maar doordat in de VS minder gemolken wordt.

 • poldes

  mozes moeten wij dan de productie van de VS overnemen?

 • Khalid en zijn maten

  De armoede zal wel meevallen boerdam,ik zie op dit moment nog heel erg veel melkveebedrijven die nieuwe kuilplaten laten aanleggen,stallen bouwen en nieuwe machines kopen. Als deze bedrijven vermoeden dat ze het in 2015 'slechter' krijgen dan hadden ze dat geld toch wel achter de hand gehouden...

 • daantje

  hoogmoed komt voor den val
  we zullen denemarken achterna gaan

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.