Rundveehouderij

Nieuws

Rusland niet blij met verwaarloosd Amerikaans fokvee

Moskou - De Russen zijn zeer ontstemd over verwaarloosd Amerikaans fokvee dat via schepen naar Rusland wordt getransporteerd.

De Russiche inspectiedienst Rosselkhoznadzor vraagt de Amerikaanse autoriteiten om opheldering.

De inspectiedienst geeft een schrijnend voorbeeld van een recent transport. Op het schip Pearl of Para bevonden zich 3.697 stuk vee. Uit gegevens blijkt dat er in de Verenigde Staten 3.877 runderen geladen werden. Een deel van de dieren is al tijdens transport bezweken. De karkassen zijn overboord gegooid. Tijdens inspectie van het schip bleek dat er onvoldoende faciliteiten waren voor diervriendelijk transport. Veel dieren verkeerden onder meer door slechte ventilatie in slechte gezondheid. Vanwege hun zwakheid konden maar liefst 195 runderen niet worden uitgeladen. Tijdens het transport van de haven in Novorossiejsk naar de uiteindelijke plek van bestemming gingen 59 stuks vee dood. 160 runderen gingen vervolgens dood tijdens de quarantaineperiode op de veebedrijven. Hoewel de getallen die de Russen noemen hier en daar van elkaar afwijken, maken foto’s duidelijk hoe slecht een deel van het fokvee er bij lag. De dieren lopen en liggen in een dikke laag mest.

De Russen noemen ook de Amerikaanse bedrijven Transworldgenetics en Sexing Technology als bedrijven die zich schuldig maken aan het verwaarlozen van vee tijdens transport. Gereconstrueerde containers bleken niet geschikt voor het transport van levend vee. De Russen constateerden diverse verwondingen bij het fokvee. Een deel van deze dieren wist niet meer te herstellen en kwam in aanmerking voor de noodslacht.

Volgens Rosselkhoznadzor hebben de Amerikaanse autoriteiten tot dusver niet op hun vragen gereageerd.

Of registreer je om te kunnen reageren.