Rundveehouderij

Nieuws

Ruimen dassen tegen runder-tbc weer vertraagd

Gloucester – De Britse proeven met het ruimen van dassen in de strijd tegen runder-tbc lopen weer vertraging op. Dat komt door de wisseling van de wacht op het plattelandsministerie Defra, door nieuwe juridische procedures van de dassenstichting Badger Trust en door problemen met de Bern Convention voor de bescherming van het wild en de natuur. Daarnaast gooien echter ook het slechte weer en de late oogst roet in het eten.

Dit najaar zouden in enkele gebieden in Engeland waar op ruime schaal runder-tbc heerst proeven worden genomen met het ruimen van dassen die in ieder geval door de boeren mede-verantwoordelijk worden gehouden voor de verspreiding van de ziekte. De bedoeling was de dieren door ervaren jagers, in veel gevallen boeren zelf, af te laten schieten. Het plattelandsministerie gaf daar eerder dit jaar groen licht voor na jarenlange deliberaties. Doordat zowel minister Spelman als staatssecretaris Paice zijn vervangen, bestaat de kans dat de nieuwe ploeg het besluit eerst nog eens onder de loep wil nemen. De nieuwe minister Paterson is wel bekend met de materie en zou ook voorstander zijn van de proeven.
Verder is de Badger Trust, die al jaren alle mogelijke middelen aangrijpt om ruimen van de beschermde diersoort tegen te houden, opnieuw naar het Hooggerechtshof gestapt. Dat hof zal het nieuwe beroep binnenkort horen en naar verwachting enkele dagen later een besluit nemen. Valt dat in het nadeel van de Trust uit, dan is te verwachten dat de stichting weer in hoger beroep gaat. Daarnaast zijn er ook bezwaren gekomen van de Bern Convention. Haar Britse vertegenwoordiging overweegt eveneens een beroep, iets wat het ministerie nu via overleg probeert tegen te houden.
In de praktijk leiden ook het slechte weer en de daardoor ernstig vertraagde oogst tot problemen. De betrokken boeren zijn daardoor tot nu toe niet in staat geweest de nodige voorbereidingen te treffen. Hoewel het ministerie daarbij heeft toegezegd dat hun namen geheim zouden blijven, zijn die onlangs toch uitgelekt. Dat heeft er toe geleid dat een aantal boeren inmiddels is bedreigd door dierenactivisten. De proeven zullen, als ze eenmaal van start gaan, dan ook met strikte veiligheidsmaatregelen inclusief politie-inzet gepaard gaan.

Of registreer je om te kunnen reageren.