Rundveehouderij

Nieuws 1324 x bekeken

Protest melkveehouders tegen lage prijs Milcobel

Kallo - Het Belgische Milcobel betaalt de leden een veel te lage melkprijs uit. De grootste Belgische coöperatie moet minstens 30 cent per liter melk uitbetalen in plaats van de wettelijke 24 cent die ze nu uitbetaalt (27,5 cent bij werkelijke gehalten).

Dit zegt Hendrik Vandamme, voorzitter van het Algemeen Boerensyndicaat (ABS). Ook Piet Vanthemsche, voorzitter van de Belgische Boerenbond, vindt dat Milcobel, met ook bijna 90 Nederlandse leden, onderpresteert en 3 cent achterligt op de buitenlandse concurrentie.

Milcobel zegt het zelf te betreuren dat de melkprijs niet hoger is dan de huidige 27,5 cent per liter, maar wijst erop dat het dan nog steeds een bovengemiddelde melkprijs uitbetaalt in België. "Wij hebben een beetje het gevoel dat wij de kop van Jut zijn voor heel de Belgische zuivel", zegt directeur coöperatiezaken Eddy Leloup. "Het is ook jammer dat de protesten komen op juist het moment dat de markt aan het beteren is."

Vandamme meent dat Milcobel te snel afschrijft op de nieuwe kaasfabriek in Langemark. Dat kost de boeren veel melkgeld. De daar geproduceerde Brugse kazen doen het weliswaar goed, maar Milcobel heeft volgens hem te weinig van dit soort pareltjes. Vanthemsche vraagt zich ook af of Milcobel strategisch gezien wel op de juiste koers zit, en niet te klein is en te bulkgericht om alleen verder te gaan.

Milcobel stelt dat over de koers van het bedrijf geen twijfel hoeft te zijn. Die is duidelijk uitgezet, met instemming van de leden. Aan die koers wordt dus vastgehouden, zegt Leloup.

Milcobel wil niettemin dinsdag in gesprek gaan met de boerenorganisaties. Het ABS wil zijn protest kracht bijzetten met een trekkerprotest in Langemark.

Of registreer je om te kunnen reageren.