Rundveehouderij

Nieuws

Oogstmoment mais komt in beeld

Dronten - Snijmaistelers zullen regelmatig het veld in moeten om de afrijping van de kolf te beoordelen. De proefoogsten uit de eerste week van september tonen dat de mais nu nog niet oogstrijp is, maar bij de huidige weersomstandigheden kan de afrijping van de kolf best vlot verlopen.

Bij goede omstandigheden kan mais rond 3 procent per week aan drogestof winnen. Veel telers mikken op ongeveer 55 procent drogestof in de kolf met rond 34 procent drogestof in de totale plant. Daarbij is de afrijping van de kolf leidend. Voor de vroegste percelen kan het optimale oogsttijdstip al binnen twee weken bereikt zijn. Attentie is dus gevraagd.

Uit de proefoogsten blijkt dat de mais in Mill (N.-Br.) door de latere zaai nog iets achter loopt in drogestofontwikkeling. Daar is het drogestofgehalte rond 25 procent. In de proefpercelen Harich (Fr.) en Ommen (Ov.) ligt het drogestogehalte al rond 27 à 28 procent.

De drogestof in de totale plant, maar vooral die in de kolf, loopt mooi synchroon met de vroegheidsgroepen. De vroegste mais is in het algemeen ook het verst in drogestofontwikkeling in de totale plant en in de kolf. In  het oosten van het land lijkt de vroege mais het verst te zijn. Daar worden al drogestofgehaltes van 28 procent gevonden, met tot 48 procent drogestof in de kolf.

Dit jaar zijn er ook voor het eerst rassen in het onderzoek meegenomen die geschikt zijn voor de teelt van korrelmais of CCM. Uit de proefoogsten blijkt duidelijk verschil in afrijping tussen de verschillende CCM-rassen. Daarin is Coryphee duidelijk verder dan de rassen Amadeo en Millesim. Op de locatie Ommen is het drogestofgehalte van de kolf van Coryphee zelfs net boven 50 procent.

De proefoogsten worden uit gevoerd door DLV plant in Dronten. De afzonderlijke opdrachtgevers zijn Agrifirm en Cropsolutions. In dat laatste verband werken Forfarmers, Agruniek Rijnvallei, De Samenwerking, CZAV, Agrocultuur, Agrotheek en het Limburgsch Landbouwsyndicaat samen.

Of registreer je om te kunnen reageren.