Rundveehouderij

Nieuws 2 reacties

Onzekere exportperiode nu restituties op 0 staan

Zoetermeer - De Europese Commissie heeft de restituties voor alle runderproducten met ingang van vrijdag 21 september op 0 gesteld. Dat meldt het Productschap Vee en Vlees (PVV).

Door de verbetering van zowel de Europese markt als de exportmogelijkheden heeft de export van runderproducten geen ondersteuning meer nodig, oordeelt de Europese Commissie. Het is de verwachting dat de restitutie ook niet meer terugkomt voor de rundveesector, omdat het beleid van de Europese Unie er op gericht is om subsidies af te schaffen. Alleen bij uitbraak van een zware economische crisis zou de maatregel terug kunnen komen, aldus een woordvoerder van de PVV.

Hij geeft ook aan dat het productschap verwacht dat export nu moeilijker wordt naar landen buiten de EU. Een financiële bijdrage om buiten de EU af te zetten geeft een betere concurrentiepositie. Wat de preciese impact van de afschaffing is voor de Nederlandse sector is nog onduidelijk. Door de grote volumes die de EU-landen exporteren kunnen de financiële gevolgen meevallen. Bovendien geeft de 0-stelling een verlichting in de administratieve last, veel van de voorwaarden voor export verdwijnen namelijk.

Laatste reacties

  • jocox

    Hopelijk betekent dat dan ook dat alle ambtenaren annex met restitutie zaken de laan uit gaan. Waar kunnen we dat lezen of horen ?

  • geen boer

    het afschaffen van het laatste restje restitutie dat toch al niet meer de moeite waard was is een goede zaak, en zal alleen negatieve gevolgen hebben voor sommige afdelingen van de PVV. De markt zal hier niks van merken.

Of registreer je om te kunnen reageren.