Rundveehouderij

Nieuws 1736 x bekeken 4 reacties

Onderzoek naar forse reductie methaanuitstoot melkvee

Wageningen - Een nieuw grootschalig onderzoeksprogramma moet een nieuwe methode opleveren die de zuivelsector helpt de uitstoot van methaan door melkkoeien te reduceren met 30 procent in 2020. Dat meldt onderzoeksinstituut Top Institute Food and Nutrition (TIFN).

Methaan is 25 keer krachtiger dan koolstofdioxide als het gaat om opwarming van de aarde. Een Nederlandse melkkoe produceert dagelijks gemiddeld 350 gram methaan. Het gas wordt voornamelijk in de pens van de koe geproduceerd bij de voedselvertering. Meer dan de helft van methaangas in onze atmosfeer is afkomstig van melkkoeien. Volgens de onderzoekers is het voor de verduurzaming van de melkproductie in Nederland van het grootste belang om de uitstoot van broeikasgassen, in het bijzonder methaan, te verminderen.

Het nieuwe project richt zich op het ontwikkelen van een indicator in melk om de uitstoot van methaangas bij individuele koeien (maar ook op kudde niveau) te meten, het verkrijgen van inzicht in de pens, het in kaart brengen van de genetische variatie tussen melkkoeien en het bestuderen van de interactie tussen genetica, microbiotica en diervoeding in het ontstaan van methaan. Het project heeft een looptijd van 4 jaar.

In de laatste tien jaar is de methaanuitstoot per kilo melk al succesvol met 10 procent teruggebracht. Om de uitstoot verder terug te dringen is gekozen voor een geïntegreerde ketenaanpak. Binnen het thema Food Chain Sustainability and Dynamic van de TIFN werken CRV, FNLI,CBL, Productschap Zuivel, het Ministerie van ELI en Wageningen UR samen om een versnelde afname te realiseren.

Laatste reacties

 • jpf

  Goed uitgangspunt, verkeerde aanpak.
  Gas zou op de boerderij moeten worden opgewaardeerd tot aardgas. Iets wat niet onmogelijk is Techniek daarvoor bestaat reeds.

 • Ossen

 • T@deler

  'Meer dan de helft van methaangas in onze atmosfeer is afkomstig van melkkoeien.'

  Zelfs zonder onderzoek kan ik oprecht beweren dat deze stelling niet klopt.
  Maar met overdrijven komen de centjes voor het onderzoek gemakkelijker vrij?

 • B bob

  Volkomen waanzin ! Ruim 99.99% van alle methaan komt vrij bij het ontdooien van de toendra's op het noordelijk halfrond ( google 'toendra methaan ') Dat een koe soms een boer laat is niet echt een bedreiging voor de natuur.
  De Voederindustrie heeft allang een aantal toevoegingen klaar liggen die bij het krachtvoer gevoegd kunnen worden. Gedroogde kruiden werken samen met effectieve microorganismen nog het beste op de spijsvertering en voorkomen zo de vorming van Methaan voldoende . Het salaris van die Aalt en companen is met dit onderzoek wel weer bij elkaar geschraapt . Leve de Fascisten van de meer corrupte universiteit van deze planeet.

Of registreer je om te kunnen reageren.