Rundveehouderij

Nieuws

'Nederlandse markt weegt te weinig mee bij Ecomel'

Driebergen - De Natuurweide is het niet eens met het feit dat Friesland-Campina/Ecomel de Nederlandse markt maar voor 9 procent mee laat wegen in haar nieuwe 'prijsmandje' voor biologische melk. "Tachtig procent van de biologische melk van onze boeren wordt verkocht op de Nederlandse markt, en dan weegt het maar voor zo weinig mee," stelt voorzitter Teunis Jacob Slob van De Natuurweide spijtig vast.

Ook concurrent EkoHolland verbaast zich over het feit dat de Nederlandse markt maar zo minimaal meeweegt bij de vaststelling van de biologische garantieprijs van FrieslandCampina. "De Nederlandse markt zou voor minimaal 60 procent moeten meewegen," meent voorzitter René Cruijsen.

FrieslandCampina lijkt geen aanstalten te maken om de zojuist voorgestelde systematiek nu al te wijzigen. "We hebben ons voorstel zorgvuldig opgesteld," aldus FrieslandCampina/Ecomel-lid Harrie Jansen. Hij zat met nog een biologische melkveehouder van Ecomel, twee managers en FrieslandCampina-commissaris Frans Keurentjes in een werkgroep die de nieuwe systematiek heeft opgesteld. De systematiek is overigens niet definitief. De ledenraad van FrieslandCampina moet het in december nog goedkeuren.

Opmerkelijk is overigens dat Jansen ook in het bestuur zit van De Natuurweide, de belangenorganisatie voor de biologische melkveehouderij die zo kritisch is over de nieuwe systematiek. Behalve over het voorgestelde 'prijsmandje' is De Natuurweide ook kritisch over de voorgestelde compensatieregeling over 2012 voor Ecomel-leden. Die wilden een extra vergoeding uitgedrukt in centen melkgeld, FrieslandCampina wil de nieuwe systematiek gebruiken om te bezien of compensatie nodig is.

Of registreer je om te kunnen reageren.