Rundveehouderij

Nieuws 1162 x bekeken 1 reactie

Nazomerweer ook perfect voor onkruidbestrijding

Doetinchem - Het groeizame weer van dit moment zorgt ervoor dat onkruiden in grasland nog succesvol bestreden kunnen worden. De nazomer is niet het eerste moment waaraan gedacht wordt bij onkruidbestrijding in grasland.

Maar dit jaar is de bestrijding in het voorjaar er volgens deskundige Allard Jukema van Dow Agrosiences op veel bedrijven bij in geschoten omdat de weersomstandigheden in april ongunstig waren. Naast te natte omstandigheden waaide het vaak te hard om te spuiten en was er zelfs nog sprake van nachtvorst. Dat betekent echter niet dat veehouders tot volgend voorjaar moeten wachten om onkruid te bestrijden. Vooral omdat er in veel percelen ridderzuring, paardenbloem, muur en boterbloem aanwezig zijn. Het najaar heeft juist zijn voordelen in de bestrijding van onkruid. De groeiomstandigheden zijn nu zeker optimaal, zowel gras als onkruid groeit nog best. Onkruiden als ridderzuring en paardenbloem bereiden zich nu voor op de winter door veel energie in de wortelstokken op te slaan. Deze neerwaartse sapstromen zijn volgens gewasbeschermingsspecialist Dick Middag van ForFarmers het moment om deze onkruiden succesvol aan te pakken. Beter zelfs dan het voorjaar omdat de werkzame stoffen dan juist tegen de opgaande sapstroom in moeten werken.

Eén reactie

  • B bob

    Hopelijk zien veel akkerbouwers de Paardenbloem niet meer als onkruid nu bekent is geworden dat deze plant extreem goed werkt op de gezondheid van het vee . Daarom is het onzinnig om deze planten met zware chemische middelen te bestrijden.

Of registreer je om te kunnen reageren.