Rundveehouderij

Nieuws 4 reacties

NVWA moet schade stillegging betalen

Den Haag - De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) moet schadevergoeding betalen aan een runderslachterij in het westen van het land omdat ze in 2009 te lang heeft getreuzeld met het hervatten van de slachtkeuring na een incident tussen een keuringsarts en een slachterijmedewerker. Dit heeft de rechtbank in Den Haag uitgesproken in een zaak die de slachterij had aangespannen tegen de NVWA. Een precieze schadevergoeding is nog niet opgelegd, maar de slachterij mag vergoeding eisen voor anderhalve gemiste slachtdag.

De keuring was gestaakt nadat, door wederzijdse irritatie, een handgemeen was ontstaan tussen de NVWA-keurder en een slachterijmedewerker. Daarbij was de NVWA-arts de slachterijmedewerker eerst aangevlogen. Na het handgemeen besloot de keuringsarts in overleg met zijn chef om de keuring stil te leggen, waardoor niet meer geslacht kon worden. De NVWA besloot ook om, in lijn met een intern protocol (niet gepubliceerd en nog in concept) geen haast te maken met het hervatten van de keuring, al drong de slachterij daar op aan. De NVWA wilde duidelijk maken dat geweld niet kan. De rechtbank was het daarmee eens, maar rekende het de NVWA wel aan dat geen onderzoek was gedaan naar de toedracht van het incident. Ook werd de NVWA aangerekend dat ze handelde volgens een protocol dat slachterijen niet konden kennen.

Laatste reacties

 • B bob

  Dus de slachterij krijgt betaald met belastinggeld voor de opgelopen schade ? Goed geregeld !

 • ...............

  Wie was er ook alweer begonnen met het handgemeen!

 • B bob

  Ik zou iemand met een uitbeenmes in zijn gordel ook proberen uit te schakelen voordat hij vakkundig al mijn organen verwijderd . Een werknemer zou ten alle tijden fatsoenlijk moeten blijven maar hoe hoog is het intelligentieniveau van een slachthuismedewerker nu echt ? Net hoog genoeg om zindelijk te zijn !

 • drikhend

  Beste B bob De NVWA arts is de slachterij medewerker aangevlogen . Ten eerst is hij gast in dat bedrijf en wordt hij daar dik voor betaald . En een arts heeft waarschijnlijk een hoog intelligentieniveau . En moet met moeilijke mensen om kunnen gaan en dus stressbestendig zijn . Actie geeft reactie . Wat niet altijd slim hoeft te zijn . Maar hier twijfel ik of de arts wel een hoger intelligentie niveau heeft dan de medewerker van slachthuis. NVWA laat zich goed betalen voor zijn diensten en het is daarom terecht dat de slachterij schade vergoeding vraagt . De NVWA keurings arts had slachten ook stil kunnen leggen voor hij in strijd raakte met de medewerker als er niet volgens protocol gewerkt werd . En dan de bedrijfsleiding de werknemer terecht laten wijzen .

Of registreer je om te kunnen reageren.