Rundveehouderij

Nieuws 3 reacties

NMV: kans op koerechten reëel

Ingen - De kans dat koerechten hun intrede doen na 2015 is ‘redelijk groot’. Dat zegt Hans Geurts, voorzitter van de Nederlandse Melkveehouders Vakbond.

Initiatieven om verplichte mestverwerking van de grond te krijgen sorteren tot op heden volgens Geurts te weinig resultaat. In zijn column in het NMV-ledenblad Koebont geeft hij aan niet te geloven dat er voor 2015 nog voldoende mestverwerking kan worden gerealiseerd. “Enerzijds vanwege de weerstand en dus vertraagde vergunningverlening die op veel plaatsen zal komen. Maar anderzijds omdat veehouders helemaal niet kunnen of willen investeren in deze onzekerheid.” Zelfs in het vee-intensieve Ysselsteyn kan men volgens Geurts tot nu toe onvoldoende veehouders bij elkaar krijgen om te investeren in een grote mestverwerker.

Als de mestverwerking onvoldoende van de grond komt blijven de dierrechten in de intensieve veehouderij bestaan. Maatregelen voor de melkveehouderij zijn volgens Geurts dan onontkoombaar.

In zijn column vraagt hij zich af of een systeem van dierrechten eigenlijk wel nadeliger is dan de huidige mestverwerkingsvoorstellen. Vooral intensieve bedrijven lopen volgens hem risico met de huidige voorstellen. “Je moet ieder jaar vooraf verantwoorden waar je mest naar toe gaat. Maar wat als dat niet lukt? Wat als door bijvoorbeeld een grote groei in de melkveehouderij er in Nederland een niet te plaatsen en verwerken hoeveelheid mest ontstaat?” Dierrechten geven volgens de NMV-voorzitter in ieder geval veel meer rust en duidelijkheid.

Laatste reacties

 • jan1966

  Als links Nederland na de verkiezingen losgaat is dit inderdaad een reële optie

 • drientje

  Wellicht is dan een fosfaatrecht een betere optie, deze is uitwisselbaar over alle diersectoren.

 • Sjaak

  Waarom dierrechten en waarom pas na 2015?

  Het huidige mestbeleid is toch zo klaar als een klontje?!
  Iedereen, die niet op een wettelijke verantwoorde wijze zijn mest kan plaatsen, mag die mest ook niet produceren!
  Naar mijn weten begint dat op 1 januari 2013. Dus alle mest, die vanaf die datum wordt geproduceerd, kan ook geplaatst worden...PUNT!
  Lukt dat niet, dan mag men die mest niet produceren en mag men die dieren niet houden. Het is dan jammer, als de intensieve bedrijven, ook de melkveebedrijven dus, daar risico mee lopen, maar daar hebben ze heel bewust zelf voor gekozen en moeten dan ook zelf de consequenties dragen!
  DAT noemt men ONDERNEMEN!

Of registreer je om te kunnen reageren.