Rundveehouderij

Nieuws 1 reactie

Mogelijk meer eiwit in mais met bladbemesting

Apeldoorn - Agrifirm onderzoekt of bladbemesting met ureum het eiwitgehalte in mais kan verhogen.

Meer eiwitproductie van eigen bodem kan de aanvoer van eiwit, vaak in de vorm van sojaschroot, voorkomen of verminderen.

“De proef moet eerst uitwijzen of verhoging van het eiwitgehalte in mais überhaupt mogelijk is”, stelt productmanager ruwvoerteelt Mark de Beer van Agrifirm. Mais van het ras Torres is tijdens de bloei rond half juli behandeld met een bladbemesting met 20 kilo stikstof in de vorm van ureum. Voor de bespuiting is een spuitmachine gebruikt met een verhoogde bodemvrijheid. Zo wordt aan de plant geen schade toegebracht.

De kosten van bespuiten en meststof worden geschat op €75 per hectare. Bij de huidige kosten van €55 voor 100 kilo sojaschroot met 44 procent ruw eiwit, moet de maisteelt 60 kilo eiwit extra brengen om in elk geval de kosten te dekken. Omgerekend op een gemiddelde opbrengst van 15.000 kilo droge stof moet de bemesting dus zorgen dat er 4 gram per kilo droge stof meer ruw eiwit dan gemiddeld in het gewas zit.

De proef wordt onder meer uitgevoerd op PPO-locatie Vredepeel. Tijdens de ‘gras- en maismanifestatie’ op 6 september kunnen bezoekers de met ureum behandelde mais bekijken.

Eén reactie

  • Dpj

    Ik vraag mij af of dat zin heeft. Wij telen hier in Portugal mais onder de beregening, de zogenoemde Pivot´s. Vloeibare kunstmest (meest stikstof maar ook zink en magnesium) wordt toegediend gedurende het groei seizoen in het water. Maar ons is geleerd alle kunstmest toe te dienen vóór de bloei, daarna heeft niet zo veel zin meer. Een collega van mij heeft een aantal jaren geleden ook eens een keer ureum of vloeibare stikstof toegevoegd aan zijn beregeningswater korte tijd voor het hakselen, ook met het idee het eiwit te verhogen. Werkte averechts, veel gezondheidsproblemen, dooie koeien etc...

Of registreer je om te kunnen reageren.