Rundveehouderij

Nieuws 1 reactie

Milcobel verhoogt voorschot

Kallo - Milcobel verhoogt de voorschotprijs over augustus met ruim €2,00 per 100 liter naar gemiddeld €29,36 euro. Dit is de werkelijke prijs exclusief btw. Over juli werd gemiddeld €27,10 per 100 kilo betaald.

Het Algemeen Boerensyndicaat, dat vorige week actie voerde tegen de volgens haar te lage melkprijs, vindt deze verhoging nog veel te weinig, de Belgische Boerenbond onthoudt zich vooralsnog van commentaar, maar is niet verbaasd over de verhoging.

De hogere uitbetaalprijs is volgens Milcobel een gevolg van een hogere prijs van de uitgeleverde producten, het op gang komen van de nieuwe kaasfabriek in Moorslede en het beter dan verwachte resultaat van de roomijsactiviteit bij IJsco door het zonnige weer in augustus.

Milcobel meent dat het dal in de prijzen voorlopig acher de rug is en ziet de melkprijs ook de komende maanden verbeteren. Ze waarschuwt wel dat de huidige marktontwikkeling eerder gestuurd is vanuit een dalend aanbod wereldwijd dan vanuit een toenemende vraag. Dit afnemende aanbod is een gevolg van droogte in een aantal melkproductieregio’s en een algemene toename van de melkproductiekosten. “Structurele” marktverbeteringen moeten ook gedragen worden door een toenemende vraag, stelt de coöperatie. Daarvoor is het nodig dat de algemene economie wereldwijd aantrekt, constateert ze.

De Belgische Boerenbond constateert dat Milcobel gemiddeld genomen verder verhoogt dan Belgische concurrenten. Lactalis-dochter Walhorn houdt de prijs zelfs gelijk. Ook is de bond blij dat de hogere melkprijs uit de markt zelf komt. Binnenkort heeft de bond verder overleg met Milcobel. De gemiddelde (voorschot)melkprijs van Micobel bedraagt tot nu toe €31,00 per 100 kilo.

Eén reactie

  • denker123

    Er is nog geen eens een Europese melkmarkt,Cooperatie Milcobel moet alleen de kar trekken in Vlaanderen, maar ze kunnen Friesland-Campina en de Franse Cooperatie Lactalis niet volgen met de melkprijs.Zodat de concurenten van Milcobel Friesland-Campina Belgie het Franse Lactalis en de Belgische particuliere melkfabrieken in een zetel zitten en een fraktie boven de prijs van Milcobel betalen.Het prijsverschil gaat naar de Nederlandse en Franse Cooperaties en naar de aandeelhouders van de Belgische particuliere melkfabrieken. De Nederlandse boeren moeten echt blij zijn met het sterke presteren van Friesland -Campina .Daarom blijven de melkprijzen in Engeland Ierland enz.ook ver achter.

Of registreer je om te kunnen reageren.