Rundveehouderij

Nieuws 7622 x bekeken 7 reacties

Melkrobot vraagt meer energie en onderhoud

Den Haag - Bedrijven met een melkrobot hebben hogere energie- en onderhoudskosten in vergelijking met bedrijven met een conventioneel melksysteem. De meerkosten bedragen €1,60 tot €1,75 per 100 kilo melk, zo berekent het landbouw-economisch instituut LEI.

De melkrobotbedrijven hebben een gemiddelde omvang van 810.000 kilo melk en betalen voor onderhoud gemiddeld €3,60 per 100 kilo melk. Bedrijven met een draaimelkstal zijn gemiddeld groter (1,25 miljoen kilo melk) en zien de onderhoudskosten op €2,50 liggen. Het tweede conventionele systeem waarmee is vergeleken is de zij-aan-zijstal. Deze bedrijven produceren gemiddeld 855.000 kilo melk en zijn gemiddeld €2,55 per 100 kilo melk kwijt aan onderhoud.

De energiekosten van de robotbedrijven komt uit op €2,60 per 100 kilo melk. De bedrijven met een draaimelkstal realiseren €2,10 en de bedrijven met een zij-aan-zijstal betalen gemiddeld €1,90 per 100 kilo voor energie.

De melkrobotbedrijven en de bedrijven met draaimelkstallen hebben zwaarder geïnvesteerd dan de bedrijven met een zij-aan-zijmelkstal. Daardoor zijn de afschrijvingen bij de laatste groep bedrijven lager en resulteert een hoger inkomen. Over 2010 werd op deze bedrijven een inkomen van €4,30 per 100 kilo melk gerealiseerd. Bedrijven met een draaimelkstal halen voordeel uit schaalgrootte en draaien €3,30 inkomen per 100 kilo melk. De bedrijven met een automatisch melksysteem haalden gemiddeld een inkomen van €1,80 per 100 kilo melk.

De vergelijking is gemaakt met bedrijven die tussen 2005 en 2010 een nieuw melksysteem installeerden. Omdat de fabrikanten van automatische melksystemen al langere tijd focussen op vermindering van het energie- en waterverbruik is de verwachting dat de kostenverschillen in de toekomst kleiner zullen worden.

Laatste reacties

 • Bison

  Daar heb je toch geen universiteits opleiding voor nodig om dat te constateren.
  Kan een eerste klasser nog wel.

 • jan1

  Onderhoud klopt wel zo ongeveer, maar voor de energiekosten vraag ik mij dat af. Ik heb er stroom meters tussen zitten en vanuit mijn 2x6 naar de robot is mijn elektra rekening gedaald en mijn gasrekening is iets hoger. Beiden ongeveer € 300.00 per jaar. De melkrobot totaal ( robot, vacuumpomp en compressor ) en de koeling van de melk is gem. rond de 28 Kwh per 1000 kg melk nodig.
  De oudere type's waar nog geen frequentieregelaars opzaten, die gebruikten aanmerkelijk meer. ( 2 a 3 keer )

 • zeikamp

  uh, het onderhoud aan de boer of andere goedkope arbeidskracht die het werk doet bij de conventionele melksystemen heeft het LEI waarschijnlijk niet meegenomen in deze berekening.

 • Mozes

  Boeren met een conventioneel melksysteem huren regelmatig een melker in. Als deze kosten ook mee genomen worden vraag ik mij af wat het voordeligste is.

 • Bison

  Met de hand melken is het goedkoopst.LOL
  M'n ouders molken 20 koeien(emmer en blok) tussen 1950 en 1970 en hebben er 5 kinderen op grootgebracht.
  Kan helaas vandaag de dag dus niet meer

 • Albert Kuyerhuis

  Dit is maar een deel overzicht waar niemand wijzer van wordt. De arbeidskosten blijven onder anderen onvermeld. Als handmelker van de jaren 1950 betwijfel ik ten sterkste dat handmelken vandaag de dag goedkoper is. De uren van de boer zijn ook geld waard en die betalen de litertjes met de hand gemolken melk echt niet. Ook de kwaliteit van de melk zou met handmelken weer gaan zakken. Bison, een cursus handmelken voor nieuwe landbouwwoordvoerders als Groenlinkser Klaver zou een prima idee zijn, zo kan hij de koe bij de **** vatten.

 • Bison

  Nou ja Albert,het is maar net hoe je het bekijkt. Je kan 20 koeien melken op je makkie net als vroeger met weinig kosten in mechanisatie en zo.
  Of je kan er 100 melken en alle kosten vandien er aftrekken en dan heb je misschien nog net zoveel over voor je zelf als vroeger met de 20 koeien.
  Je hoeft tenslotte toch niet meer dan de eigen buik vol te eten.LOl

  Maar ja als je het niet erg vind om al die aasgieren constant in je kontzak te laten graaien dan moet je wel meer 'eksters' melken.

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.