Rundveehouderij

Nieuws 1655 x bekeken

Maisoogst gaat nu echt los

Doetinchem - Op veel plaatsen beginnen loonwerkers nu aan de maisoogst. Het drogestofpercentage van de kolf is veelal goed, boven de 55 procent. Maar het drogestofpercentage van de totale plant kan nog tegenvallen. Dit blijkt uit de wekelijkse oogsttijdstippenproef die DLV Plant uitvoert in opdracht van Co-mais en Forfarmers.

Op de proefvelden in Harich (Fr.) en Ommen (Ov.) lag het drogestofgehalte van de totale plant op 36,8 procent. In Mill (N.-Br.) bleef de totale plant steken op gemiddeld 29,8 procent. Dit heeft twee redenen; de proefpercelen in Mill zijn dit jaar later gezaaid waardoor de mais een achterstand heeft ten opzichte van andere jaren. Daarnaast is er de laatste week veel regen gevallen waardoor het drogen van de plant gestopt is of er zelfs weer iets vocht is opgenomen. Het drogestofpercentage in de kolf ligt op alle proefvelden wel rond de gewenste 55 procent. Opvallend is momenteel wel dat er behoorlijk wat percelen al compleet bruin staan. Hierbij is het met het inkuilen wel goed opletten. Een dergelijk droog gewas laat de lucht lastig uit de kuilbult drukken. Het is zaak om voldoende tijd te nemen voor het aanrijden. Het gebruik van een inkuilmiddel is bij droge mais ook raadzaam om broei te voorkomen.

Of registreer je om te kunnen reageren.