Rundveehouderij

Nieuws 890 x bekeken

Lichte daling aantal blankvleeskalveren

Voorburg/Zoetermeer - De Nederlandse vleeskalverstapel als totaal lijkt nog behoorlijk stabiel te blijven. Dit komt naar voren uit de jongste cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Het aantal blankvleeskalveren is volgens deze gegevens, de zogenoemde aprilstand van 2012, echter wel met een kleine 5 procent gedaald ten opzichte van de aprilstand van 2011. Het aantal jonge rosé-kalveren is daarentegen met 8 procent gestegen.

Deze ontwikkeling is nog niet helemaal terug te zien in het aantal slachtingen dan het Productschap Vee en Vlees (PVV) registreert. Tot en met week 37 van dit jaar is in totaal ruim 5 procent minder kalveren geslacht. Het aantal slachtingen van blankvleeskalveren is in die periode echter nog meer met 4,3 procent gedaald. Dit is waarschijnlijk toe te schrijven aan een vertragingseffect. Het aantal slachtingen van jonge rosé-kalveren daalde ook, ondanks de grotere aantallen die zijn opgezet, maar van deze categorie nam het aantal slachtingen met slechts 3,8 procent. Het aantal slachtingen van oude rosé's daalde daarentegen sterk, met ruim 12 procent. In deze cijfers is echter geen rekening gehouden met extra slachtingen over de grens.

Of registreer je om te kunnen reageren.