Rundveehouderij

Nieuws 1 reactie

Lactalis verlaagt melkprijs

Parijs – Nadat eerder de Franse melkcoöperatie Sodiaal de melkprijs had verlaagd, heeft nu ook Lactalis meegedeeld per 1 oktober vijf euro per duizend liter minder voor de melk te betalen. Volgens de bond van Franse melkveehouders FNPL is het gevreesde domino-effect daarmee een feit.

Lactalis stelt dat haar besluit is ingegeven door 'de ontkoppeling met de prijzen die de voornaamste concurrenten aanhouden.' Het grootste Franse zuivelbedrijf maakt daarbij gebruik van een ontsnappingsclausule in de net afgesloten melkcontracten. Die bepaalt dat de 'concurrentie-omgeving' een rol mag spelen bij het vaststellen van de melkprijzen. De FNPL vindt echter dat de kaas- en boterproducent misbruik maakt van die clausule.

De bond wil op haar beurt de  bemiddelaar voor de melkcontracten inschakelen. Die bemiddelaar speelde ook al een rol bij het moeizame akkoord tussen de melkveehouders en Lactalis over die contracten. "De Franse melkveehouders hebben sterk de indruk dat ze worden gebruikt als financiers voor de internationale ontwikkeling van Lactalis zonder het vooruitzicht dat ze ook meer kunnen produceren voor die markten. Lactalis heeft elke verhoging van de volumes van de hand gewezen terwijl we in Frankrijk nog steeds onder het quotum produceren", aldus de FNPL.

Eén reactie

  • Alcapone

    gaat die melkprijzen ook zakken in de warenhuizen...?

Of registreer je om te kunnen reageren.