Rundveehouderij

Nieuws 4 reacties

Kredietlast Deense melkveehouderij stijgt verder

Aarhus - De kredietlast van de Deense melkveehouders is vorig jaar verder gestegen. Dat blijkt uit een financieel-economische analyse van de bedrijfsadviesdienst van landbouwfederatie LF.

Gemiddeld hadden de ondernemers een kleine 3 miljoen euro aan leningen in de boeken, een stijging met zo'n 140.000 euro ten opzichte van het voorafgaande jaar.

Onder meer werd weer meer geïnvesteerd, gemiddeld rond de 75.000 euro per bedrijf. Eind vorig jaar was het gemiddelde eigen vermogen 730.000 euro. Ten opzichte van 2010 was dat krap 250.000 euro minder, voornamelijk als gevolg van de geringere waarde van de grond en de melkquota. Een doorsneebedrijf had eind vorig jaar een quotum ter waarde van 157.000 euro.

De bedrijfsresultaten waren in doorsnee na twee jaar met negatieve cijfers wel positief, zij het met 26.000 euro nog steeds aan magere kant. Tien jaar geleden werden resultaten op hetzelfde niveau gedraaid, met dien verstande dat de gemiddelde melkproductie per bedrijf sindsdien met 100 procent is gegroeid. "In deze periode hebben de bedrijven bijna dubbel zoveel koeien gekregen, terwijl de melkgift per koe is toegenomen met 1.000 kilo standaardmelk. Het aantal bedrijven is in die tijd bijna gehalveerd. Tegelijkertijd is de kredietlast per bedrijf 3,5 keer zo groot geworden", constateren de analisten.

Laatste reacties

 • Sjaak

  Ziehier, de vooruitgang!

  Een vreemd vermogen van 3 miljoen, een eigen vermogen van 7 ton en een bedrijfsresultaat van nog geen 30000 euro....Dat zijn wel de ingredienten voor een kamikaze-bedrijf!
  Het grote probleem is natuurlijk de financiering, die past totaal niet bij de risicovolle rendementen.

 • W Geverink

  Voor de bank is er vijf keer zoveel rendement en die hoeven er geen werk voor te doen.

 • poldes

  deense melkveehouders zijn ,grootverbruikers van bankleningen.
  misschien vinden de nederlandse banken dat wij dit goede voorbeeld moeten volgen.

 • politiek

  Poldes , inderdaad , de bank zal nu vooral de rundveebedrijven en akkerbouwbedrijven op het oog hebben zodat geinvesteerd vermogen/kapitaal een beetje veilig blijft. ( onderpand dus) De boer zelf moet inderdaad wat harder gaan lopen en rennen voor uiteindelijk toch nog een minder bedrijfsrendement! . Maar ben eens eerlijk. Als je bank bent. Je kapitaal investeren in huizen is momenteel ook niet slim. Veel veiliger is je kapitaal met een beter rendement en veilig bij die boeren te investeren. Als ze uiteindelijk niets meer verdienen door die financieringslasten gaan ze maar wat ,,creatiever,, worden. Wat luchtwassers uitzetten, wat meer groeibevorderaars bij de dieren, wat creatiever met bestrijdingsmiddelen, wat creatiever met mestafzet, de transgene gewassen in de akkerbouw. Maar goed , dat is niet de zorg van de bank. Die denkt alleen aan zijn eigen kapitaal om dat zo goed mogelijk te benutten.

Of registreer je om te kunnen reageren.