Rundveehouderij

Nieuws 6511 x bekeken 3 reacties

Innovaties in mestscheiding

Sint-Oedenrode - Toepassing van mest in ligboxen kan de infectiedruk verhogen, want in runderdrijfmest en dus in de dikke fractie zitten van nature (bedrijfsgebonden) bacteriën. Als veel van deze bacteriën voorkomen in strooisel of bedding, leidt dat niet direct tot hogere celgetallen of mastitis. Dat blijkt uit onderzoek van Valacon Dairy op drie melkveebedrijven die mest scheiden.

Sepcom introduceert deze herfst een type schroef­persfilter: een verticale machine met twee vijzels die door elkaar heen draaien. Dat geeft volgens de leverancier een beter scheidingsrendement dan de standaard machine.

Jan van der Vegte van Sepcom ziet bij zijn klanten die mest scheiden een dalend of stabiel celgetal en geen stijging van het aantal mastitisgevallen. “Twee klanten hadden problemen door managementfouten. Met gerichte adviezen zijn die opgelost”, zegt hij.
Om bacteriegroei in de dikke fractie af te remmen, verbetert SIM Holland de Doda-mestscheider. Verkoopadviseur Arie Anker wil alleen kwijt dat het aanpassingen betreft die het mestfermentatieproces na scheiding stopt.

VT Products in Heerenveen (Fr.) levert de BeddingMaster, een systeem dat een veehouder achter een mestscheider kan plaatsen. “Na mestscheiding wordt de dikke fractie in een geïsoleerde trommel gecomposteerd. De mest warmt zich op tot 74 graden. Dat levert een gepasteuriseerd eindproduct dat veilig is als boxstrooisel en ook als meststof mag worden geëxporteerd”, zegt directeur Klaas de Vries. Dit najaar draait de eerste BeddingMaster.

In weekblad Boerderij van dinsdag 25 september is een productoverzicht opgenomen met technische details van alle in Nedeland beschikbare mestscheiders voor de productie van boxstrooisel.

Laatste reacties

  • jamiemf

    en als er gelijk wat kalk word mee gemengt zij dat niet iets helpen ??

  • jan1

    In Frankrijk zitten ze te springen om een dergelijk product.

  • martensDLD

    heb mooi gerdroogde gedroogde biogas substraat,belangstelling?

Of registreer je om te kunnen reageren.