Rundveehouderij

Nieuws 3 reacties

'Hele Belgische zuivel betaalt te weinig'

Leuven/Langemark - Niet alleen Milcobel, maar de hele Belgische zuivel betaalt een te lage melkprijs. De enige remedie om daar iets aan te doen, is door sterkere banden aan te gaan met sterkere partners. Dit zegt Guy Vandepoel, secretaris melkveehouderij van de Belgische Boerenbond.

FrieslandCampina heeft in België zo'n 500 leveranciers. Die ontvangen wel een fractioneel hogere melkprijs dan de leden van Milcobel, maar ze ontvangen volgens Vandepoel gemiddeld 3 tot 4 cent per kilo minder dan de Nederlandse leden van FrieslandCampina. Ook Danone en andere particuleren maken zich volgens hem schuldig aan onderbetaling. "De Belgische zuivel zit momenteel in het oog van de storm. De melkveehouders ontvangen beduidend minder dan in de omringende landen en daar moet iets aan worden gedaan." Het Algemeen Boerensyndicaat (ABS) wil dat Milcobel en anderen de melkprijs optrekken, de Boerenbond realiseert zich dat dit niet zomaar gaat. De uitbetaalprijs moet eerst verdiend worden. Vandepoel verwacht dat Milcobel de achterstand op de Europese zuivel dit jaar niet meer goed maakt. Om het structureel beter te kunnen doen, moet de koers worden verlegd, vindt hij. "De productportefeuille bulkt van de bulk". Er is meer specialisatie nodig en aansluiting bij andere partners. De leden van de Boerenbond vergaderen woensdag over een 'strategie 2020' voor de Belgische melkveehouderij.

Milcobel erkent dat het een relatief lage melkprijs uitbetaalt, maar het stelt ook dat de vooruitzichten verbeteren. De leden kunnen rekenen op meer geld, maar nooit meer dan de verdiensten toelaten, wordt verzekerd. Voor het overige houdt het bedrijf vast aan de ingezette strategie.

Laatste reacties

 • palmkes55

  Milcobel maakt wel deel uit van de Belgische Boerenbond. Het is slechts 1 voorbeeld van hoe BB erin slaagt om zijn eigen leden constant te beroven. De BB heeft commerciële belangen bij allerlei bedrijven en verdient veel meer aan deze verder poot in de keten dan aan zijn oorspronkelijk nobele doel nl. de belangenverdediging van boeren. Nu verdedigt BB vooral zijn eigen cmmerciële belangen die dikwijls lijnrecht tegen dat oorspronkelijke doel ingaan. Maw BB verdedigt de boeren niet meer, het buit de boeren mee uit.

 • poldes

  in belgie ontvangen de melkveehouders te weinig.
  in Engeland ontvangen de melkveehouders iets meer maar ook te weinig.
  in Nederland hoor je niets daar ontvangen de melkveehouders een niet duurzame melkprijs;maar ik vind hem ook veel te laag.

 • denker123

  palmkes,Milcobel heeft niets met de Belgische Boerenbond te maken,het is een cooperatie zoals Friesland-Campina.Maar Milcobel is te klein om in de nieuwe markten zoals China enz.geld te verdienen zoals Friesland Campina daarom kan hun melkprijs niet mee,dit is ook het geval in Engeland en Ierland enz. Het merkwaardige is nu dat er eigenlijk nog eens geen Europese melkmarkt is.De landen met een zwakke melkcooperatie kunnen geen goede melkprijs zetten.Daar profiteren particuliere en buitenlandse bedrijven van o.a.Friesland Campina,Danone,Arla enz. zij zitten in een zetel en geven een fraktie meer aan de boeren dan Milcobel. De winst 3 tot 4 cent gaat naar Friesland-Campina naar,Arla ,Danone enz.,dus naar buitenlandse boeren.Daarom is Friesland -Campina in het buitenland een particuliere onderneming om overal in een zetel te zitten.

Of registreer je om te kunnen reageren.