Rundveehouderij

Nieuws

Handelsbalans EU voor rundvlees blijft positief

Zoetermeer/Brussel - Zowel de import als export van rundvlees uit Europa blijven dalen. Dit blijkt uit gegevens van de Europese Commissie over het eerste halfjaar van 2012. Tot en met juni van dit jaar is 153.783 ton rundvlees geïmporteerd (karkasgewicht).

Dat is een daling met 8,3 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Het grootste deel van het rundvlees was afkomstig vanuit Brazilië. Daar kwam 39 procent van de totale Europese rundvleesimport vandaan.

De import van rundvlees nog steeds behoorlijk kleiner dan de export. De import was in de eerste helft van het jaar 60 procent van de export.

Tot en met juni van dit jaar werd 252.290 ton rundvlees vanuit de Europese Unie geëxporteerd. Dat is 21,7 procent minder dan in dezelfde periode vorig jaar. Voornaamste land van bestemming bleef Turkije, ondanks een dalende afzet. In de eerste helft van dit jaar werd nog 23 procent van al het geëxporteerde rundvlees naar Turkije verkocht. Hoewel het rundvlees duur is, is de export van rundvlees met restituties vrij klein. In WTO-jaar 2012-2013 (begonnen per eind juni) is tot nog toe voor 22.287 ton aan certificaten afgegeven. Die hoeveelheid is goed voor 2 procent  van de beschikbare 989.600 ton die met restitutie mag worden verkocht. Bij een gelijkmatige benutting zou 17 procent zijn benut. De restituties werden niet gewijzigd.

De Europese productie van rundvlees in de periode van januari tot en met mei 2012 daalde met 4,9 procent ten opzichte van dezelfde periode in 2011. Het aantal kalverslachtingen steeg weliswaar nog met 2,1 procent, maar het aantal koeienslachtingen daalde met 2,2 procent, het aantal stierenslachtingen daalde met 6,7 procent.

Of registreer je om te kunnen reageren.