Rundveehouderij

Nieuws 27486 x bekeken 35 reactieslaatste update:14 sep 2012

Grote verschillen in prijzen voor snijmais

Doetinchem - In de prijzen voor snijmais bestaat landelijk gezien een behoorlijk grote variatie. Globaal lopen de prijzen uiteen van €1.800 tot €2.500 per hectare. Dit blijkt uit informatie van veehouders zelf en meldingen van handelaren en veevoerbedrijven.

In Friesland en Zeeuws-Vlaanderen lijken de laagste prijzen te worden genoteerd. Daar wordt mais verkocht voor prijzen van €1.800 tot €2.000 per hectare. In Noord-Brabant en het oosten van het land worden prijzen genoemd van €2.000 tot zelfs €2.500 per hectare voor goede mais.

De gemiddelde prijs per hectare mais lijkt dit jaar daarmee flink hoger uit te pakken dan vorig jaar. Toen werd een gemiddelde van €1.500 tot €1.600 per hectare genoteerd. Een hard gemiddelde voor dit jaar is nog niet te geven, omdat het daarvoor nog te vroeg in het seizoen is.

Opvallend is dit jaar dat er op lokaal niveau grote verschillen in de stand van het gewas zijn. Het ene perceel staat er prima bij, terwijl een ander perceel even verderop er slecht bijstaat. Een van de oorzaken daarvan is naast het natte voorjaarsweer ook de zorg voor de bodem, zo melden deskundigen. Ook de rassenkeuze lijkt een rol te spelen. Voor kopers van mais zijn de prijsverschillen voldoende reden om zich goed te oriënteren op het aanbod.

 

Boerderij is geïnteresseerd in de maisprijzen. Meld uw prijs op Boerderij Connect, onder het kopje Rundveehouderij in de discussie over de maisprijzen.

Laatste reacties

 • haam

  de redactie van boerderij is ook weer flink aan het speculeren want in het oosten staat bijna geen slechte mais en zitten de kuilplaten meer dan vol dus zou een daling eerder voor de hand liggen dan een stijging,

 • Mozes

  In het bovenstaande artikel wordt gemeld dat vorig jaar maïs verkocht werd van 1500 tot 1600 euro. Ik heb vorig jaar zware maïs gekocht voor 1400 euro. Veel maïs werd vorig jaar verkocht voor minder. Gezien de grote voer voorraad in het oosten zijn de genoemde prijzen onzinnig.
  Ik vermoed dat de redacteur die dit artikel geschreven heeft zelf nog wat maïs in de aanbieding heeft.

 • truurd

  Dat 'onafhankelijk weekblad' kunnen ze bij reed business inderdaad wel weglaten.

 • evdputten

  Prijs in weert Limburg voor goede mais 2300.- euro

 • 745 Xl

  Afgelopen week 6.5 ha zware mais gekocht voor €1500 per ha!!!! (Zuid-limburg)

 • lepercheron 46

  Nou hr harmsel, in twente aan de grens staat wel degelijk slechte mais, dit komt door de droogte.

 • Josta

  Ik denk dat de prijs vooral wordt bepaald door de krachtvoerprijs. als je maar 1500 voor een ha mais kunt krijgen dan doe je het toch voor de korrelmais? dat brengt meer op en ook nog veeeeel beter voor je grond. tenzij je mais hebt staan dat niet geschikt is voor de korrel, dan heb je dus geen goed ras gekozen. neem bijv een Ricardinio super mais waar je ook nogeens twee kanten mee opkunt.

 • tessa2010

  Als je een ruime kuilvoorraad hebt en je moet mais op stam kopen voor prijzen tussen 1800-2500 euro per ha,kun je mijnsinziens beter een aantal koeien verkopen en het niet voltemelken gedeelte verleasen! Van die opbrengsten kun je de resterende dieren op de norm blijven voeren. Krijg wel het gevoel dat boeren elkaar de kop gek maken door die prijzen!!!!

 • Koen Franken

  Is dit niet het bekende verhaal wat we elk jaar wel horen van de melkveehouders om vervolgens in november van die zelfde melkveehouders te horen krijgen dat de mais dit jaar zo duur was, ik zou zeggen onder de 1500 euro inderdaad zoals Josta al aangeeft niet verkopen en er korrelmais van laten maken en is ook nog veel beter voor de grond

 • tedagro

  De veevoeders en droge enkelvoudige grondstoffen zijn momenteel erg duur, het is dan ook logisch dat de maisprijzen ook op een hoger niveau komen te liggen omdat bijvoorbeeld de korrelmaisprijs een bodem in de markt legt.
  Door het koude en natte voorjaar staat de mais er vooral op de zwaardere gronden vaak maar matig bij. Als dan ook nog het areaal mais voor de verkoop op stam niet al te groot is, omdat de aardappelboeren en vollegrondstuinders veel grond bijhuren (zoals in ons gebied in Brabant) is het logische gevolg dat de prijzen stijgen. Ook de huurprijzen per ha voor losse pacht zullen eerder stijgen dan dalen !

 • janvandinther

  Heb 20 ha goede en enkele zeer goede percelen mais voor de verkoop . Kreeg vorige week maandag een bod van 2200,00 per ha van een loonwerker uit de buurt van Den Bosch.Zaterdag verkocht voor 2650,00 euro aan een melkvee houder . En vandaag was de loonwerker niet verrast dat ik hem al krijt was vertelde hij mij want goede percelen mais zijn schaars .Ik ben blij dat er nog mensen zijn die de waarde willen betalen .
  m vr gr
  jan

 • info104

  Ik wil als boer een prijs per ton product, want krachtvoer koop ik ook per ton, uit jullie prijs per ha weet ik niet wat de prijs per ton product doet en welk drogestof percentage word berekend.

 • Mozes

  Als de maïs nu al een dergelijk prijsniveau heeft waaruit blijkt dat er een voer tekort is hoe moet het dan na 2015 als het quotum wordt afgeschaft en veehouders hun veel te grote stallen vol gaan zetten?

 • Harry710

  Dit verhaal van boerderij is volgens mij wel juist.Heb verschillende hogere bedragen gehoord.prijzen van 2700-2800 zijn geen uitzondering (echt goede strakke mais in twente)

 • Mozes

  Heb je maïs te koop Harry710 ? Ik heb van verschillende vertegenwoordigers prijzen gehoord die 100 à 200 euro hoger liggen dan vorig jaar. De vraagprijs in Twente ligt op ongeveer 1900 euro. Verkocht wordt voor een paar honderd euro minder.

 • Harry710

  Je bedoeld de maisprijs van 2011 Mozes.Toen werd er in Twente inderdaad tussen 1600 en 1800 Euro betaald.

 • Mozes

  Harry710, ik heb net nog met de loonwerker gebeld die mij vertelde dat hem veel maïs werd aangeboden maar nog weinig vraag was. Dit was te verwachten. In Twente hebben we een overschot aan kuilgras waardoor de behoefte aan maïs kleiner is. Daar komt bij dat men door meer kuilgras te voeren minder dure soja hoeft bij te voeren. Verder is de liquiditeit van veel veehouders momenteel niet zo sterk.
  Niemand is zo gek dat hij in deze situatie dure maïs onnodig gaat kopen en daarbij ook nog peperdure soja bij gaat voeren en het kuilgras laten overzitten voor volgend jaar.

 • Mozes

  Ter aanvulling:de loonwerker die ik zojuist sprak gaat er al vanuit dat de prijs zeker niet hoger zal zijn dan vorig jaar dus ongeveer 1300 tot 1400 euro per ha.

 • degoosen

  Veel mais die in de vergister gaat is bij deze prijzen niet rendabel te maken . Denk na nu te dure mais kopen en volgend voorjaar weer over voldoende gras beschikken .

 • John*

  mozes mais wordt nog duurder en moet van verder komen als de stallen volkomen... of de extra plaatsen worden gevoerd met stro en brok van de voerfabriek...

 • Harry710

  Mozes, ik dacht dat je een jaar achterliep maar je gaat nu terug naar 2009-2010....

 • janvandinther

  Beste mensen , de huurprijs van grond 1000 euro bemesten,ploegen,zaaien,zaadprijs,spuiten, en nagewas zaaien,waterschaplasten ,vermogensbelasting, enz en dan een prijs van 1300-1400 euro wie is gek kan dan beter een ander gewas telen of braak is veel beter leverd meer op of verhuren heb dan geen ommekijken naar . als je een rekensommetje maakt ,ben blij wat ik voor mij mais gekregen heb gaat volgende week eraf en heb mij geld al binnen . in 2014 en later gaat de prijs nog verder omhoog , door diverse veranderingen van overheidwegen uit .Als je het nieuws in de gaten houd van de milieu fanaten in de eerste en tweede kamer en brussel moet nederland nog een inhaalslag maken wat ten koste gaat van produktie grond , houd dat is in de gaten .

 • marc62

  ik heb 17 ha goede maïs op stam te koop .Wij wonen een dertig kilometer achter Maastricht 0032474675118

 • martens02120

  hier in niedersachsen 60 euro per ton gehakseld op de kopakker

 • voortman

  Er is gewoon in NL en de ons omringende landen veel gewas verdroogd/vernat.
  De biogasboeren in Duitsland 'MOETEN' mais hebben en betalen grif € 2500,= op stam.
  'Transport kost (bijna) niets', voor minder dan € 2200,= is hier bij ons in de grensstreek met Duitsland geen goede mais te koop.
  Loonwerkers die zeggen dat dit niet zo is zijn bang om werk kwijt te worden aan hun (goedkopere) Duitse collega's....
  (heb zelf géén mais te koop....)

 • Gebr.hendrikx

  Bomen groeien niet tot aan de hemel.Duitser gesproken beweert dat hij vergister stil zet als hij meer moet betalen dan 30 euro per ton op stam.
  Zal hem niet meevallen want korrelmais legt bodem in markt.
  Wij kopen dit jaar geen snijmais en laten onze stierenstal leeg.
  Voerprijs+stiertjes stijgen veel harder dan de vleesprijs

 • drikhend

  Juist Gebr Hendrikx U vertelt zonder veel verhalen de waarheid . Korrelmais prijs is de basis van de snijmais prijs . Veel korrels goede prijs minder korrels een evenredig lagere prijs . Kwestie van schatten en rekenen . Iemand met goede en goed gevulde kolf hoeft zich niet bang laten maken bij de huidige korrelmais prijzen . Je kunt noch altijd dorsen .

 • Gebr.hendrikx

  Ja,mais met weinig korrel kan voor 1000 euro duurder zijn dan mais met veel korrel voor 2000 euro

 • martens02120

  hier wordt de mais prijs gekoppelt aan de tarwe prijs,dan reken maar uit bij 10 to tarwe maal ???? plus haksel en transport,zit je snel tssen 50 en 60 euro ton!
  Biogas boeren hier zeggen pacht tot 3500 euro te kunnen betalen om hun vergister te laten draaien,dan is 60 euro per ton mais noch goedkoop toch?

 • Mozes

  Een hoge tarwe prijs kan inderdaad een verhogend effect hebben op de prijs voor snijmais. Men vergeet echter dat een hoge soja prijs in combinatie met een overschot aan kuilgras een sterk verlagend effect heeft op de maïsprijs. Bij kuilgras hoef je minder soja te voeren dan bij maïs. Waarom zou een melkveehouder dure maïs kopen, daarbij peperdure soja voeren en het kuilgras over laten zitten tot volgend jaar? Als wij ons daarbij ook nog realiseren dat veel veehouders momenteel een zwakke liquiditeit positie hebben en er op gericht zijn om de directe uitgaven te beperken zal duidelijk zijn dat de vraag naar maïs terughoudend zal zijn.

 • poldes

  op het einde van het jaar komen de boekhoudkantoren(weer met de voerkosten per liter melk).
  Deze is bij ons al jaren hoger dan bij de grote goede boekhoud bureau.s.

 • drikhend

  Beste Mozes . Veel of weinig kuilgras maakt niets uit in de prijs van goede mais met goede kolf . Hier bepaalt de korrelmais (15,5% vocht ) de prijs . Zie # 27 #28 # 29 . Zo werkt de markt . En wat Gebr Hendrikx stellen in #28 is de waarheid de velen niet willen zien . Het strek verlagende effect is alleen maar van toepassing bij mindere en slechte mais . Een mais teler met ervaring weet ongeveer hoeveel korrel opbrengst zijn perceel heeft . En dan is het een kwestie van tellen . En de mindere mais graag voor minder geld als snijmais verkopen . Maar de goede met een gerust hart laten dorsen bij deze korrelmais prijs . Als hij zijn prijs niet kan beuren bij verkoop als snijmais .Velen denken met praten de mais prijs te kunnen verlagen . Maar prijs van korrelmais is een wereld markt prijs .Dat beetje mais wat in Nederland geteeld wordt heeft daar geen of weinig invloed op .

 • Gebr.hendrikx

  Wie heeft interesse om onze stierenstallen(potstal) te huren?
  gebr.hendrikx@xs4all.nl

 • ghlegebeke

  Boeren zyn vreemd:Voederleveraciers (brokjes)die hebben het veel makelyke een veehouder bestelt gewoon 15ton vraagen niet naar prys. ik heb 3 a.t.v op internet staan geen eene reachtie (email of tel) geen prys er by

 • drikhend

  Als je bescheten wil worden , moet je overal prijs opvragen en dan de goedkoopste laten leveren .Beste ghlegebeke Wees blij dat er noch bedrijven zijn die hun prijs kunnen en durven vragen .stel dat de voerleveranciers al hun winst weg gaven en na de klote gingen . En er uiteindelijk maar een of twee overbleven .Zie de slachterij wereld VION koopt en saneert om zo de macht te krijgen en gaat daar als tegen zit aan kapot . Dan kun je gaan leuren met de varkens . Zo gaat met voeder bedrijven ook gebeuren als alles op een hoop zit .Nu wordt de pijn van slechte betalers over meerdere bedrijven verdeeld en zullen ze bij de boer niet zomaar de kraan dicht draaien . Maar als een of een paar bedrijven al dit risico lopen zal de bank er bij hun ook eerder de stekker uittrekken als ze te veel boeren in het grote boek hebben staan .Het is meestal zo kwaliteit naar prijs .

Laad alle reacties (31)

Of registreer je om te kunnen reageren.