Rundveehouderij

Nieuws 1528 x bekeken 8 reacties

Grossiers betalen voor rundvleeskeur

Amsterdam - Zeven grossiers gaan vlees van luxe vleesvee betrekken onder Keten Duurzaam Rundvlees (KDR). Daarmee kiest een groot deel van de ambachtelijke slagers en een deel van de horeca voor de vermarkting onder dat label. Deze partijen hechten veel waarde aan ‘Nederlands vlees met een verhaal’ en regionale herkomst.

Voor de aangesloten vleesveehouder betekent dit, naast een stukje erkenning, ook continuïteit in de afzet. De grossiers betalen de certificeringskosten van de toeleverende vleesveehouders. Ze betalen daarvoor per kilo vlees met KDR-keur een afdracht aan de stichting KDR. Die betaalt daaruit de certificeringskosten van ongeveer 150 euro per veehouder per jaar. Daarmee vergoeden deze grossiers automatisch ook de antibiotica-borging.

Voor mesters is een minimale levering van dertig stuks slachtvee per jaar vastgelegd voordat terugbetaling van de keuringskosten plaatsvindt. Met fokkers worden hierover individuele afspraken gemaakt.

De grossiers betrekken het vlees van de runderslachterijen in Dodewaard en Amsterdam. Voorlopig zijn alleen deze twee KDR-erkend.

Volgens KDR-initiatiefnemer Edwin Heijdra zal deze systematiek leiden tot een verdergaande specialisatie in de vleesveehouderij. "Mesters zullen gaan vragen naar KDR-gecertificeerde kalveren. Daardoor zullen de zoogkoeienhouders zich specialiseren op dat waar ze goed in zijn: productie van kalveren."
Een directe meerprijs voor KDR-vlees is nog niet mogelijk. Zodra er voldoende aanbod is, komt die wel in beeld. Heijdra acht een prijs als voor bio-vlees zeker haalbaar. Dat betekent op termijn een toeslag van meer dan 40 eurocent per kilo.

Rene Stevens

Laatste reacties

 • Gebr.hendrikx

  Eerst zien en dan pas geloven!

 • Bison

  Ze berekenen het wel door naar de leverancier.

 • Heijdravleesvee

  bison
  Het is een samenwerking tussen producent en alle schakels erna, waarbij de kosten niet bij de producent worden neergelegd.
  Voor degene die meedoen is er geen leveringsplicht mocht er iemand een hogere prijs voor het vee willen betalen dus de stelling dat de leverancier de kosten betaald gaat niet op.

 • Heijdravleesvee

  Gebr. Hendrikx
  Je moet wat proberen om als sector verder te komen.
  Zoals het nu is gaat het zeker niet goed in de vleesveehouderij.
  Alleen roepen en niets kunnen onderbouwen gaat niet meer lukken in deze tijd.

 • Gebr.hendrikx

  De conclusie dat het niet goed gaat heb ik ook al getrokken,daarom zetten wij geen nieuwe dieren meer op.
  Wij produceren al meer dan 20 jaar duurzaam,kalveren minimaal 6 maanden bij de koe en alles in het stro in ruime hokken.
  Voor dit extra ontvangen wij een strotoeslag van een schamele 10 ct per kg terwijl alleen het stro momenteel al 10 ct per dag kost.
  Afnemer vond deze toeslag vorig jaar al te hoog!
  Heeft u interesse om onze goed in orde zijnde potstallen te huren?
  gebr.hendrikx@xs4all.nl

 • Gebr.hendrikx

  Correctie:stro kost 41 ct per dag bij huidige stroprijzen en is nog veel hoger geweest!

 • martensDLD

  dan heb je volgens mij duur stro!

 • Heijdravleesvee

  Beste Gebr. Hendrikx.
  Jammer dat jullie deze conclusie trekken in een tijd dat de vleesveemarkt hard aantrekt wat natuurlijk ook erg nodig is.
  Iedere vleesvee houder die stopt is er een teveel.
  Een afnemer die alleen aan zijn eigen denkt heb je inderdaad niet veel aan, maar er zijn bedrijven genoeg geintreseert in vleesvee.
  Je moet alleen wel vee produceren waar een markt voor is.

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.