Rundveehouderij

Nieuws 1961 x bekeken

Groei mondiale melkproductie neemt af

Wageningen – De groei in melkproductie lijkt wat te stagneren, mede als gevolg van historisch hoge voerprijzen. Dat meldt IFCN-Dairy.

In de eerste zeven maanden van 2012 lag de groei van de mondiale melkproductie op gemiddeld 3,1 procent. Oceanië, Zuid-Amerika, delen van Oost-Europa, Turkije en Indonesië zagen de melkproductie met meer dan 5 procent toenemen. Aan het einde van deze periode daalde de groei naar 2,7 procent. Niet onwaarschijnlijk is dat de lagere melkprijzen in combinatie met de hoge voerprijzen verantwoordelijk zijn voor de dalende productie met name in Oceanië, de Verenigde Staten (VS) en Oost-Europa. Ter illustratie meldt IFCN dat de melkproductie in juli 4,1 miljoen ton lager lag dan in mei 2012.

IFCN baseert zich op informatie van de 59 belangrijkste melkproducerende landen. Hoewel de groei afneemt, is nog steeds sprake van een groeiende mondiale melkproductie. De wereldmarktprijs voor melk is gedaald tot onder de 30 euro en de voerprijzen zijn fors gestegen. De stijgende voerprijzen lijken vooral een gevolg van de droogte in de VS. Vanwege de zwakke euro liggen de voerprijzen in Europa volgens het IFCN op het moment 50 procent hoger dan de recordprijzen in 2008.

Of registreer je om te kunnen reageren.