Rundveehouderij

Nieuws 2508 x bekeken

Geitenmelkprijs blijft records breken

Zoetermeer - De prijs van geitenmelk blijft verder stijgen. Over augustus werd een gemiddelde prijs betaald van €46,02 per 100 kilo. Daarmee wordt al weer een maandrecord gebroken sinds het begin van de geitenmelkprijsvergelijking.

Het prijsverschil met vorig jaar augustus bedraagt €7,58 per 100 kilo, ofwel 20,4 procent, zo meldt het Productschap Zuivel. Over juli werd gemiddeld €45,11 per 100 kilo betaald, €7,60 meer dan over juli 2011.

Ondanks de recordprijs houdt de marge voor veel geitenhouders niet over, omdat de prijzen voor krachtvoer en stro ook enorm zijn gestegen.

De hoge uitbetaalprijzen in de geitenmelksector worden veroorzaakt door onder meer een tekort op de Europese markt, waardoor er veel vraag naar Nederlandse geitenmelk is vanuit Frankrijk, Italië en zelfs Griekenland. Daar is de prijs minstens 10 cent per kilo hoger, waardoor transport vanuit Nederland rendabel is. Gevolg van die grote vraag is dat Nederlandse verwerkers te maken hebben met een onderaanvoer. Meer en meer melk gaat niet of slechts licht bewerkt de grens over. In sommige gevallen wordt de melk zelfs zonder tussenkomst van Nederlandse intermediairs naar het buitenland verkocht. Melkgeitenhouders krijgen bijvoorbeeld Italiaanse opkopers aan de deur, die melk rechtstreeks komen ophalen.

De hoge prijzen zijn behalve aan de grote export ook toe te schrijven aan - nog steeds - de gevolgen van de Q-koorts en de  bouwstop in Brabant en aan de uitstekende vraag naar geitenmelkpoeder vanuit China. Daar wordt het gebruikt voor babyvoeding.

Om hun leveranciers aan zich te binden, betalen Nederlandse verwerkers goede voorschotprijzen uit, maar ook keren ze tussendoor eenmalige uitkeringen uit en verrichten ze nog aanvullende nabetalingen over 2011. Zo betaalde het Brabantse De Jong Cheese met het melkgeld over augustus nog een aanvullende nabetaling over 2011 uit van €0,79 per 100 kilo standaardmelk.

Of registreer je om te kunnen reageren.