Rundveehouderij

Nieuws 2625 x bekeken 4 reacties

'FrieslandCampina ontkoppelt prijs biomelk'

Heerde - FrieslandCampina wil de uitbetaalprijs voor haar biologische leden-melkveehouders voortaan baseren op een gewogen gemiddelde van de biologische melkprijs in Nederland en omringende landen. Dit is de kern van een voorstel dat de coöperatie heeft gedaan aan haar ongeveer 140 biologische leden, zo blijkt uit een publicatie van de Natuurweide en uit gesprekken met betrokkenen. Het voorstel is vanmiddag (maandag) ook besproken op een vervroegde ledenvergadering van De Natuurweide.

Als de Natuurweide-leden, die voor het grootste deel ook Ecomelleden zijn, akkoord gaan, dan is de kans groot dat het voorstel op 20 september definitief wordt aangenomen en er feitelijk een nieuwe uitbetalingssystematiek is. De bedoeling is dat die per 2013 van kracht wordt.

Tussen FrieslandCampina en de leden van Ecomel bestaat al sinds eind vorig jaar een impasse over de biologische melkprijs. De problemen ontstonden toen duidelijk werd dat FrieslandCampina vorig jaar niet verder wilde met de afgesproken doorberekening van de hogere kostprijs in de melkprijs. De Ecomel-leden krijgen een vaste toeslag bovenop de garantieprijs die FrieslandCampina uitbetaalt aan haar gangbare melkveehouders. De afspraak was volgens De Natuurweide en de Ecomel-boeren, dat hogere kosten jaarlijks zouden worden verrekend in de toeslag. FrieslandCampina besloot vorig jaar de hogere kosten niet meer volgens afspraak door te berekenen, terwijl er vanuit De Natuurweide juist druk was om meer te betalen, niet minder.

Gevolg was dat een aantal Ecomelleden uit onvrede opstapte, terwijl binnen de groep twee kampen ontstonden. Het ene kamp wilde wel een hogere toeslag, maar met een vaste koppeling, het andere kamp wilde een volledig onafhankelijke melkprijs, zoals EkoHolland die vaststelt. FrieslandCampina kiest nu voor het laatste, maar volgt niet de berekening van EkoHolland. De zuivelgigant wil een eigen biologische melkprijs vaststellen, naar voorbeeld van de wijze waarop ze ook de gangbare melkprijs (garantieprijs) vaststelt.

Onduidelijk is wat CZ Rouveen nu gaat doen. Die is naast Ecomel en EkoHolland de derde inzamelaar en verwerker van biologische koemelk. Tot nu toe hanteert CZ Rouveen een vaste toeslag voor biologische melk, zoals ook FrieslandCampina nog doet.

EkoHolland betreurt het dat er niet één biologische melkprijs komt voor Nederland, maar vindt de zet van FrieslandCampina een stap in de goede richting.

Laatste reacties

 • jan1966

  Zeer terecht,de opbrengst voor biomelk moet gewoon uit de markt komen. Klop maar bij je groen links/christenunie/partij voor de dieren/d'66- afnemers aan voor een vaste garantieprijs

 • zanden

  @jan1966. Jan 1966 reageert uiterst laatdunkend en weet kennelijk niet dat als je alle indirecte kosten van de gangbare intensieve melkveehouderij meerekent je op een hele andere conclusie uitkomt. De milieuvervuiling van de hele Nederlandse intensieve veehouderij ad ruim 2 miljard euro wordt namelijk niet betaald door de vervuilers zelf of doorberekend in het product in de winkelschappen, maar door alle Nederlandse belastingbetalers, inclusief diegenen die uitsluitend de al duurdere biologische melk en zuivel kopen. Het wordt hoogtijd dat ( biologische) consumenten wakker worden voor deze oneerlijke concurrentie van gangbaar versus biologisch.

 • jan1966

  De landbouw moet intensiever worden volgens Aalt Dijkhuizen
  De Biologisiche landbouw is niet gezonder of beter voor het milieu. De biologische landbouw is decadente onzin alleen te betalen door tweeverdieners
  zonder een gezin of gasten met topsalarissen aan wie we de crisis te danken hebben.

 • John*

  zanden de grootste milieuschade is dat jij op de pot schijt en pist en niet op plaats waar je je groente en tarwe vandaan haalt... denk daar maar eens over na! allemaal leuk en aardig dat biologisch produceren maar zelf maak je de kringloop kapot. stikstof kringloop via mens gaat zo: haalt voedsel in winkel.. schijt en pist op wc, gaat naar de riool zuivering, wordt omgezet in stikstof. daarna maakt de kunstmestfabriek weer kunstmest van stikstof uit de lucht die de boer weer op het land strooit om nieuwe gewassen te telen. De fosfaten komen zonder extra bewerking weer via het zuiveringsslib op het land. Doordat de bioboer geen externe meststoffen gebruikt gaat de kringloop kapot en maakt hij zijn vruchtbare gronden schraal waardoor de productie onderuit gaat!

Of registreer je om te kunnen reageren.