Rundveehouderij

Nieuws 566 x bekeken 3 reacties

EU houdt Spaans verzoek zuivelsteun af

Brussel - Net als eerder Polen en Litouwen, verzochten Spanje en Portugal begin deze week om ook steun voor hun melkveehouderij. De Europese landbouwraad kwam hen niet tegemoet, maar beloofde nader onderzoek.

De Spanjaarden en Portugezen klagen bij de Europese Commissie dat de melkproductie in hun land dit jaar met zo'n 2,5 procent is toegenomen. Op zich is dat niet extreem, maar de markt kan deze extra hoeveelheid melk niet goed opnemen, zo stellen ze. Gevolg is dat de opbrengstprijzen voor boerderijmelk sinds begin dit jaar met zo'n 10 procent zijn gedaald, terwijl de voerkosten sterk zijn gestegen, vooral in de laatste weken.

De Spaanse en Portugese ministers van landbouw hebben, gesteund door hun Poolse, Litouwse en diverse andere collega's, daarom verzocht om crisismaatregelen in te stellen. Zo willen ze extra Europese steun bij de opkoop van overtollige en te goedkope zuivel. Daartoe moet volgens hen de interventieregeling weer worden opengesteld en moeten de interventieniveaus worden bijgesteld naar een volgens hen reëel niveau. Ook willen ze extra mogelijkheden voor particuliere opslag.

Om iets aan de hoge veevoerprijs te doen - een pijnpunt voor veel lidstaten en ook voor andere veehouderijsectoren -  willen ze dat de EU de importheffingen voor diverse granen verlaagt, zodat gemakkelijker goedkoop voergraan de EU in kan. Dit is voor de Spaanse en Portugese melkveehouders relatief belangrijker dan voor hun Nederlandse collega's, omdat zij minder gras en hooi voeren. Volgens de Spanjaarden en Portugezen is meer graanimport in de EU ook nodig om de graanvoorraad op peil te houden.

Laatste reacties

  • joopi

    ga dan minder produceren ipv klagen dat de markt de melk niet aankan

  • almeidans

    ik ben melkveehouder in portugal en die 2,5 procent was in het voorjaar omdat we hier een droge winter hadden en dus goed konden melken. Nu is er denk ik wel 3 of 4 procent af. Er sluiten veel bedrijven en iedereen geeft minder krachtvoer en veel bedrijven hebben een ruwvoertekort.Dit geldt ook voor Spanje.Probleem hier is dat de fabrieken niet concurrerend zijn en geen nieuwe produkten op de markt brengen.

  • Alcapone

    Wij landbouwers strijden voor de prijs bij verkoop van een koe of een kalfje, spelen enkele veehandelaars tegen elkaar uit, zodoende we er gerust in mogen wezen dat ze er zeker géén stuivertje eraan over hebben bij wijze van spreken...Maar we melken wel 2x per dag, jaar in jaar uit...zonder te strijden voor onze melkprijs!!! begrijpe wie het begrijpen kan...Ben blij geen melkrobbots te laten zetten hebben, had getwijfeld...

Of registreer je om te kunnen reageren.