Rundveehouderij

Nieuws 4 reacties

Chinezen investeren in Franse zuivelfabriek

Carhaix – De Chinese fabrikant van babyvoeding Synutra gaat samen met de Franse zuivelcooperatie Sodiaal een fabriek voor droge melkpoeder en lactosérum bouwen in Carhaix in Bretagne.

Synutra wil daarmee ‘zijn bronnen voor de voorziening in grondstoffen veilig stellen', aldus Sodiaal, de vierde zuivelcoöperatie in Europa.

De fabriek krijgt twee droogtorens en moet begin 2015 in bedrijf gaan. Als de vestiging op volle toeren draait, kan er jaarlijks 280 miljoen liter melk en 30.000 ton lactosérum worden verwerkt. De totale investering komt op 100 miljoen euro waarvan 90 procent wordt bijgedragen door de Chinezen.

Synutra heeft het oog laten vallen op Bretagne omdat het daar verzekerd kan zijn van volgende volumes aan melk, laat Sodiaal nog weten.

Laatste reacties

 • jocox

  Als de Chinezen nu ook hun zeldzame grondstoffen voor onze industrieën beschikbaar stellen is een en een drie.' It takes two to tango ' nietwaar !

 • B bob

  China komt juist heel gericht grondstoffen inslaan in Europa.

 • jan1966

  De Chinezen waarderen de Europese veehouderijproducten wel, misschien is het goed dat we ons meer op die markt richtten i.p.v. de verwende Nederlandse consument nog langer te bedienen en ons constant te laten schofferen door de retail en linkse betweters hier.

 • joannes

  De Chinezen zijn gewoon kennis en vaardigheden aan het inkopen! Zodra ze het kunstje kennen produceren ze het zelf in een door de overheids gesubsidieerde omgeving. Reken je niet rijk! Wanneer het tegenzit moet je zodirect je eigen kennis in chineese producten duur terug kopen. Kijk maar naar Philips, of de duitste Zonnepanelen, die maakt ook niets meer klaar met zijn uitvindingen. Het geheim zit in de gigantische interne Chineese markt.

Of registreer je om te kunnen reageren.