Rundveehouderij

Nieuws 2146 x bekeken 4 reacties

Celstraf geëist tegen ex-directeuren Weyl

Almelo - De twee ex-directeuren van de voormalige runderslachterij Weyl Beef in Enschede hebben maandag voor de rechtbank in Almelo beiden een gevangenisstraf van 8 maanden tegen zich horen eisen wegens omvangrijke boekhoudfraude.

Weyl, ooit de grootste runderslachterij in Nederland, ging in mei 2010 failliet nadat er fraude aan het licht was gekomen. Jarenlang had het bedrijf veel te rooskleurige cijfers naar buiten gebracht. Op de zitting gaven de twee ex-directeuren toe dat sinds 2004 systematisch fictieve facturen werden opgevoerd, crediteuren uit overzichten verwijderd en valse jaarrekeningen ingediend. Zodoende wist Weyl kredietruimte bij banken te verkrijgen.

Toen de enorme carrousel van valse facturen in 2010 ineenstortte, bleek er een schuld te zijn van 177 miljoen euro, waarvan slechts 42 miljoen opvorderbaar was. Banken als Fortis,Atradius, ABN/AMRO en de Belastingdienst zijn voor tientallen miljoenen euro het schip in gegaan; ruim 500 toeleveranciers zijn voor zo'n 90 miljoen euro slachtoffer geworden. Door het faillissement gingen 900 banen verloren; zo'n 200 medewerkers konden na een overname door vleesconcern VION weer aan de slag.

Volgens de ex-directeuren was het allemaal begonnen in 2001, toen Weyl door de BSE/MKZ-crisis met grote voorraden onverkoopbaar vlees bleef zitten. In feite was de runderslachterij toen al technisch failliet. Als reden voor de fraude noemde Frank W. dat hij perspectief voor zijn bedrijf bleef zien.

Aangezien er van persoonlijke verrijking geen sprake is geweest en de twee al zwaar zijn getroffen - persoonlijke faillissementen, echtscheidingen - acht het OM een relatief milde straf op zijn plaats.

In België wacht de twee ex-directeuren ook nog een strafproces in verband met de megafraude.

Laatste reacties

 • B bob

  Er verdween maar 135 miljoen in de diepe zakken van deze hufters! 500 Bedrijven verloren enorme bedragen en het koste 900 mensen hun baan .
  Een milde straf omdat hun imago geschaad is en hun vrouwen belastingtechnisch gezien beter hun van hun man konden scheiden ? Waarom zou je het voorbeeld niet volgen als je flink in de kas van een organisatie kan graaien?

 • politiek

  Je persoonlijk verrijken is ook binnen de agrarische sector een algemeen beeld aan het worden. Zowel door directeuren alsook door bestuurders , belangenbeharigers , en leden van bestuur of raad van commissarissen. Uiteindelijk moet het allemaal opgebracht worden , dat gezwendel , maar daar hebben die echt geen boodschap aan. Het gezinsbedrijf is slachtofffer, evenals het imago van de sector. Niet alleen is er direct de opbrengstverplichting om dat gezwendel financieel op te brengen , maar ook indirect moet men niet teveel op begrip rekenen van de samenleving naar de agrarische sector door al dat gezwendel. ( en ook weer begrijpelijk natuurlijk)

 • B bob

  Personen die denken een paar miljoen nodig te hebben op gelukkig te kunnen leven moeten minstens het tienvoudige achterover drukken en een deel via een omweg terugsluizen . Ook veel vage kennissen en familieleden zullen in de toekomst ineens een behoorlijk fortuin te besteden hebben . Gelukkig heeft het openbaar ministrie respect voor deze hufters en krijg je geen straf voor het verwoesten van het levensgeluk van honderden gelukkige huishoudens. Dan komt gelukkig KARMA op de hoek kijken ! Gerechtigheid is via de Schepper geregeld !

 • benno1975

  Verdienen ze nu zelfs met 8 maanden zitten méér,
  dan met 8 maanden werken.
  miljoentjes hebben ze al lang op het droge in Jeruzalem!

Of registreer je om te kunnen reageren.