Rundveehouderij

Nieuws 15 reacties

CO2 gaat melkafzet bedreigen

Oss - De CO2-productie per liter melk gaat de komende jaren een item worden. Dat stelde Ruud Tijssens, Director Corporate affairs, Strategic R&D and CSR bij Agrifirm Group tijdens een Agrifirm studiedag voor melkveehouders.

Frank van Ooijen, Corporate directeur duurzaamheid en communicatie van FrieslandCampina deelt Tijssens bezorgdheid. "We moeten ervoor oppassen dat de gezondheidsbelofte van onze producten op basis van melk niet wordt ondermijnd door methaan- en CO2-emissies."
Omdat de CO2 uitstoot per liter in hoge mate gerelateerd is aan het productniveau scoren West-Europese en Noord-Amerikaanse melkveehouders hierop volgens de FAO wereldwijd het best. Toch is nog verbetering mogelijk door rantsoenaanpak, stelt Tijssens. Zo is bij toepassing van het proficorn-concept de uitstoot van het melkvee 1,7 procent lager dan bij gangbare voerconcepten.
In 2011 was de uitstoot van het Nederlandse melkvee nagenoeg gelijk aan die een jaar eerder, toont Agrifirm-onderzoek uit. Bij varkens op droogvoer steeg die fractioneel, bij varkens op brij en bijproducten daalde die sterk.

Laatste reacties

 • kalkar

  Frank van Ooijen, Corporate directeur duurzaamheid en communicatie.
  Ruud Tijssens, Director corporate affairs, strategic R&D and CSR.
  Dure jongens. Bij die grote bedrijven horen blijkbaar deze knetter dure functies.

 • agratax2

  Hoe lang duurt het nog voor topsport wordt verboden vanwege extra CO2 uitstoot door de sporters, de bezoekers en hun reizen? Laten we nu eens reëel worden en toegeven dat leven zonder 'vervuiling' onmogelijk is zeker als we een modern leven willen op westerse leest geschoeid en waarbij we ieder individu zo lang mogelijk in leven willen houden ook als hij / zij geen enkel praktisch nut dient anders dan economische omzet.

 • jan1966

  Weer een nieuwe reden bedacht om legaal de landbouw de nek om te kunnen draaien

 • daantje

  hokus spokus pilatus pas ik wou dat het boerenleven weer eenvoudig was

 • bankivahoen

  Wie durft keihard te beweren dat een hoger co2 gehalte nadelig voor het leven op aarde is ?

 • B bob

  Bankivahoen, De bomen in het amazonegebied zijn de afgelopen jaren sneller gaan groeien maar het zuurstofgehalte in de atmosfeer neemt flink af waardoor enorm veel mensen ernstige longklachten hebben/krijgen. Je Kan als mensheid niet oneindig veel co2 blijven produceren als je weet dat bij de verbranding van fosiele brandstoffen ook veel NOx/kooldioxine vrijkomt.

 • joannes

  @bankivhoen teveel van iets is keihard fout en dat is waar aan gerefereerd wordt. En wanneer je van iets heel veel produceert wordt je kwetsbaar. Maar stel eens voor, dat in plaats van het glas melk of het plakje kaas, ze de auto laten staan of de vliegvakantie overslaan. Daar krijg je ook geen vrienden mee! Melk en kaas zijn niet meer populair en daarmee een makkelijk slachtoffer.

 • HvdR

  Co2 is een controversieel onderwerp. De alarmisten en bangmakers denken hier een stok om mee te slaan in handen te hebben. Wetenschappelijk gezien is er maar 1 ding feitelijk juist en dat is dat wat extra Co2 goed is voor de plantengroei dus ook goed voor landbouw en natuur. En als we ver teug gaan in het verleden zijn er wel veel hogere Co2 waarden gemeten, dus er is eigenlijk weinig aan de hand. AGW (Anthropogenic Global Warming) is nog steeds niet bewezen, dat maakt CO2 tot niets meer dan een hype. We hebben me dunkt wel grotere problemen voor de mensheid die we op kunnen lossen met een fractie van het geld dat nu naar 'klimaatcontrole' gaat. Zie Copenhagen consensus.

 • joannes

  HvdR als alles wat nog niet bewezen is, niet waar en niet gevreesd hoeft te worden, kan je het geloof, waar velen mee bezig zijn, ook ter discussie stellen. Zo werkt het dus niet in de maatschappij! Wat een feit is, dat de aardbol sneller opwarmt en dat men oa CO2 verdenkt een belangrijke rol te spelen. Maar voordat dat bewezen is, zijn de producenten verdacht en daar hebben we er veel van in Nederland. En jammer genoeg lopen die ook op de boerderij!

 • B bob

  Metaan is een grotere bedreiging voor de natuur dan co2. Het probleem is dat er veel metaan vrijkomt als de toendra's ontdooien door de klimaatverandering. Dat we als mensheid invloed hebben op dit proces betwijfel ik. Iets bewuster opgaan met de planeet kan echter geen kwaad !

 • B bob

  Ik bedoel dus Methane /Methaangas . Dat komt vrij als een dikke laag turf gaat liggen verrotten maar ook uit de pens van een rund.

 • HvdR

  joannes, stel dat CO2 de boosdoener is dan heeft het geen zin die uitstoot te verminderen omdat het effect onmeetbaar zal zijn tegen kosten die de economie niet kan dragen. Zie Lomborg. Met een fractie van het geld kunnen we anticiperen op de klimaatverandering, het antwoord moet dus zijn economische groei ipv krimp. Want alleen met financiële middelen kan men in de derde wereld de gevolgen van een opwarming daadwerkelijk het hoofd bieden.

 • joannes

  Nou HvdR waarom maken we ons zorgen als de oplossing klaar ligt? Waarom zijn er mensen geneigd zich zorgen te maken en boeren lastig te vallen met hun problemen wanneer er een antwoord is?

 • B bob

  Langzaam maar zeker krijgen steeds meer mensen door dat het internet een prima manier is om valse voorlichting te geven aan hardwerkende Boeren. DE meest onzinnige artikelen worden op verschillende site's geplaatst en voor waarheid aangenomen. Wie heeft de laatste tijd zijn bedrijfsvoering aangepast na het lezen van een artikel op internet ?

 • B bob

  De kranten geven gelukkig wel betrouwbare informatie ! NOT ;-P

Laad alle reacties (11)

Of registreer je om te kunnen reageren.