Rundveehouderij

Nieuws 996 x bekeken

Britse Arla verhoogt melkprijs

Leeds- De Britse melkverwerker Arla verhoogt de melkprijs per 1 oktober met 2,5 pence per liter. Twee pence daarvan betreft echter het terugdraaien van een per 1 juni doorgevoerde verlaging. De standaard melkprijs komt bij Arla UK daarmee op 29,5 pence of bijna 37,2 eurocent per liter.

Arla geeft toe met de verhoging te reageren op de recente reeks demonstratieve acties van boze melkveehouders. Het zuivelbedrijf heeft een nieuw prijsmodel ingevoerd waar de verhoging het directe resultaat van is. ''Wij geloven dat het onze plicht is om het stokje over te nemen en een prijs- en duurzame inkoopstrategie te volgen die verandering brengt voor de opbrengsten voor onze leden en het vertrouwen zal herstellen,'' aldus hoofd inkopen Ash Amirahmadi. Hij gaf daarbij aan dat de grote afnemers van Arla, dat wil zeggen de supermarkten die ook het doelwit zijn geweest van boerenacties, ook hun bijdrage hebben geleverd.

De Britse tak van Arla zet met het nieuwe beleid ook de eerste daadwerkelijke stappen naar het volle lidmaatschap van de Scandinavische moeder-coöperatie voor haar leden. Dat dat op langere termijn zal gebeuren is eerder dit jaar al aangekondigd bij de fusie tussen Arla UK en de Britse coöp Milk Link. In het verlengde van die nauwere aansluiting zal de Britse Arla net als de Scandinavische tak vanaf volgend jaar de melkprijs van te voren bekend maken.

Arla UK heeft verder meegedeeld dat het er inmiddels in is geslaagd voor 100 miljoen liter per jaar nieuwe melkleveranciers te vinden. De doelstelling is om in 2015 een half miljard liter meer te verwerken dan momenteel het geval is. ''We hebben een succesvol begin gemaakt en hopen dat ons nieuwe prijsmodel het mogelijk maakt om meer nieuwe leden aan ons te binden,'' aldus Amirahmadi.

Of registreer je om te kunnen reageren.