Rundveehouderij

Nieuws 2205 x bekeken 16 reacties

Biologische garantieprijs voor Ecomel

Nijkerk - Vanaf 2013 ontvangen de biologische melkveehouders van FrieslandCampina een 'concurrerende' melkprijs, die los staat van de gangbare melkprijs en die is gebaseerd op een gewogen gemiddelde in omringende landen. Ook ontvangen ze mogelijk een tegemoetkoming voor een te lage melkprijs over 2012.

Dit plan is donderdagmiddag gepresenteerd aan Ecomel-leden. De biologische melkprijs bestaat uit een garantieprijs die gebaseerd is op de prijs voor biologische boerderijmelk in de omringende landen. Daarbovenop komt de gangbare prestatietoeslag die afhankelijk is van het bedrijfsresultaat van de totale onderneming plus een weidepremie van 50 cent per 100 kilo. Ook is er een uitkering in ledenobligaties-vast.

De nieuwe systematiek is ontwikkeld door een werkgroep met daarin vier biologische leden-melkveehouders en wordt vastgesteld voor een periode van drie jaar. Als de ledenraad van coöperatie FrieslandCampina in december instemt met het voorstel, wordt de eerste garantieprijs voor biologische melk op 7 januari 2013 bekend gemaakt.

De biologische garantieprijs is een afspiegeling van de markt voor biologische boerderijmelk in Noordwest-Europa en een gewogen gemiddelde van de boerderijmelk uit Nederland (9 procent), Duitsland (35 procent), Denemarken (28 procent) en Groot-Brittannië (28 procent).

Ook heeft FrieslandCampina een voorstel gedaan voor een nacalculatie over 2012 op basis van de nieuwe prijssystematiek. Als deze hoger uitvalt dan de oude melkprijs op basis van de meerkostenvergoeding, wordt het verschil uitbetaald. Er wordt niet gekort.

Laatste reacties

 • B bob

  Prima !

 • joannes

  UItstekend! Eindelijk wordt er onderscheid gemaakt tussen natuurlijk, biologisch en industrieel, schaalvergroting en massaproductie. Nu kan de klant gaan kiezen.

 • j.verstraten1

  Ach joannes, wanneer is iets natuurlijk? Is biologisch per definitie niet industrieel of is biologisch synoniem aan kleinschalig? Is een biologische boer met 300 koeien industrieel? Krijgt de klant dan de keus tussen biologische melk van een bedrijf met 50 koeien of een bedrijf met bijv. 300 koeien? Is biologische melk van een bedrijf wat zijn schaal vergroot niet meer biologisch?

 • John*

  kom op zeg de biologische markt is een vraagmarkt. dan moet het toch prima mogelijk zijn om vraagprijs + marge voor de melk te vragen? Allerlei instituten berekenen deze prijs...

 • joannes

  Natuurlijk zal met het onderscheid biologische veehouderij een definitie moeten komen. Een definitie die bepaalt dat een dier een minimum aantal uren, dagen, in een voor hem /haar natuurlijk habitat heeft verkeerd. Dan kan je verschil maken in leefomstandigheden en tussen weide en een stalvloer. Een biologische boer met 300 stuks vee mag dan geen probleem zijn, al zijn het er 1000. De bescherming van het gezinsbedrijf is een andere zaak en zou hieraan gekoppeld kunnen worden maar dat is iets wat volgens mij voor FC een stap te ver is. Natuurlijk kan FC een keer erkennen dat, in de historie, zij groot geworden is met coöperatie van relatief kleinere bedrijven die met onderlinge samenwerking een florerende exporterende zuivel industrie hebben opgebouwd. Inmiddels is het FC bestuur gekidnapt door boeren die op een industriematige manier onder de gemiddelde kostprijs melken en geen enkele moeite hebben hun kleinere gezinsbedrijven collega´s er uit te concurreren. Dit is het eeuwen oude solidariteits principe wat in elke coöperatie en vereniging regelmatig de kop op steekt en neer komt op de strijd tussen de polen: indivueel egoïsme en solidariteit! Tot op heden is er teveel respect voor het individuele egoïsme in het FC bestuur, waarschijnlijk omdat succes individueel gemeten wordt.

 • B bob

  j.verstraten1 . De Skal bepaald in Nederland wanneer een bedrijf Biologisch is . Daar zijn strikte regels voor . Zo is o.a. het gebruik van kunstmest en pesticiden bij de productie van het voeder niet toegestaan en de leefomstandigheden van de dieren zijn belangrijk. Dat een aantal reguliere veehouders graag een industiele versie zou ontwikkelen van de Biologische veehouderij is ongewenst. Voor het aantal dieren is dus ook een maximum.

 • fpklessens

  Jullie zijn zeker niet op die vergadering geweest? Zo prima is het niet voor de boeren.

 • fpklessens

  In ieder geval genoeg aanleiding om mijn lidmaatschap bij FC te beeindigen

 • De Mol

  Verklaar deze reactie eens nader Fp Klessens . Is het in uw ogen juist een verslechtering van de positie van de Biologische Mekveehouderij ?

 • fpklessens

  Door de nieuwe prijssystematiek (nederlandse omgevings prijs telt maar voor 9%
  mee) wordt er waarschijnlijk structureel onder de nederlandse kostprijs van biologische melk betaald. En het past niet in een cooperatie twee verschillende garantie prijzen. Toeslag op basis van meerkosten is de enige manier om alle leden van FC een gelijkwaardige melkprijs te betalen. Maar misschien zie ik het wel verkeerd.

 • De Mol

  Zou er geen onderscheid gemaakt mogen worden tussen Regulier en Biologisch bij FC ?

 • fpklessens

  Nee omdat er met geldstromen wordt geschoven tussen biologisch en gangbaar en er geen duidelijk inzicht is in het resultaat van biologisch binnen de onderneming. Daarom moet het op basis van een onafhankelijke kostprijsberekening.

 • De Mol

  Misschien is het beter dat het minder inzichtelijk is hoe goed het resultaat is van de Biologische melkveehouderij ? Dan zouden misschien te veel Boeren Kunnen kiezen voor het Rustgevende Biologische Boeren . In Noorwegen en Zweden vind je nog maar enkele reguliere Bedrijven die daadwerkelijk winstgevend zijn. Is dat het ideale toekomstbeeld van de nederlandse sector ?

 • De Mol

  Zou het niet beter zijn als het merendeel van alle Europese Melkveehouders overstapt op de beter leven methode . Dat is voor veel ondernemers beter haalbaar dan Biologisch . Dan kan je de toekomstige toestroom vanuit oost Europa weerstaan met duurzame lokale productie .

 • fpklessens

  de consument bepaald
  als ie nu ook nog betaald is het helemaal goed

 • fpklessens

  En het resultaat van de biologische keten gaat vooral naar de verwerker en retail, net als in de gangbare sector

Laad alle reacties (12)

Of registreer je om te kunnen reageren.