Rundveehouderij

Nieuws 398 x bekeken

Arla levert in eerste halfjaar resultaat in

Aarhus- Zuivelconcern Arla zag het resultaat in het eerste halfjaar ten opzichte van de eerste helft van vorig jaar dalen met ruim 12 miljoen euro naar krap 70 miljoen euro na belasting.

Dit blijkt uit de vandaag door het bedrijf gepresenteerde cijfers. Per kilo melk van de coöperatieleden/leveranciers daalde het resultaat naar 35,43 cent tegen 36,77 cent na de eerste zes maanden van vorig jaar. De omzet steeg niettemin met 435 miljoen euro naar 4 miljard euro, mede door de bedrijfsovernames en fusies in Duitsland en Zweden. Cijfers van de nieuwe fusiepartners MUH en Milk Link zijn echter nog niet meegerekend. Deze fusies moeten namelijk eerst nog worden goedgekeurd door de kartelautoriteiten.

Financieel directeur Frederik Lotz gaat er desondanks van uit dat de resultaatdoelstelling voor het jaar als geheel, dat wil zeggen 3 procent van de omzet ofwel krap 242 miljoen euro, zal worden gehaald. "Maar de melkprijs voor de leveranciers is niet op het niveau dat we wensen. De industriemarkten hebben zich negatiever ontwikkeld dan voorzien, primair wegens een onverwacht grotere globale melkproductie. Dat zet de prijs onder druk", licht hij toe. Directievoorzitter Peder Tuborgh stelt op zijn beurt tevens vast dat het rendement op de groeimarkten zich duidelijk positief heeft ontwikkeld. "Hoewel we blijven focussen op de Europese kernmarkten, zal het concern eveneens doelgericht proberen om de activiteiten buiten Europa op te voeren."

De voorschotprijs die Arla in het eerste halfjaar uitbetaalde aan de leveranciers bedroeg 33,15 euro per 100 kilo. In de tweede helft van vorig jaar was de voorschotprijs 34,09 euro.

Of registreer je om te kunnen reageren.