Rundveehouderij

Nieuws 4687 x bekeken 20 reacties

Amerikaanse melk getest op aflatoxine

Chicago - Melkverwerkers in de Amerikaanse staat Iowa, Amerika's belangrijkste maisstaat, moeten sinds vrijdag alle opgehaalde melk testen op aflatoxine. Dat meldt persbureau Reuters.

Aflatoxine is een giftige stof die afkomstig is van een schimmel die kan voorkomen in mais, vooral tijdens droge perioden. Als koeien de aangetaste mais eten kan het gif in de melk terechtkomen. De koeien kunnen er ziek van worden of zelfs aan bezwijken.

Het departement van landbouw in Iowa wil dat voorlopig alle melk wekelijks wordt getest, Ook wordt mais in de gaten gehouden.

Landbouwbewindsman Bill Northey uit Iowa zei in een verklaring dat de staat alert is op problemen met aflatoxine omdat het Amerikaanse Midwesten kampt met de ergste droogte in vijftig jaar.

Christel Labee

Laatste reacties

 • denker123

  In Iowa en heel de midwest word het bijprodukt van de ethanolindustrie de distiller grains gevoert aan melkvee.De inhoud van 4kg mais wordt door de ethanolproduktie gereduceerd tot 1 kg distiller grains,maar ook de aflatoxine ,mineralen en vetten zitten in deze 1 kg distiller grains,dus dit is een gevaarlijke tijdbom in een droog jaar voor de kwaliteit van de melkprodukten.

 • denker123

  Wat distillers grains het bijprodukt van de ethanolindustrie kan aanrichten. In de V.S.staat New-York komen 2 nieuwe Griekse Yoyhurt fabrieken,daar is nu te weinig melk voor in deze staat zodat boeren nu aangezet worden om meer melk te produceren.Vreemd want in de Mid-West Michigan en Wisconsin kon cooperatie D F.A.de melk dit voorjaar niet geplaatst krijgen.De reden is dat de melk in New-York veel beter is om deze yoghurt te maken dan van de rest van de V.S.zegd de uitbater.Toch is het klimaat er het zelfde, alleen is er minder mais en meer bossen en bergen.En geen ethanol fabrieken en dus geen distiller grains om te voeren,wedden dat daar de oorzaak ligt.Die distiller grains maken alles kapot ook de koeien. En inderdaad deze Chobiane Griekse yoghurt uit New-York smaakt veel beter,je ziet het zo al bij de yoghurt uit de Mid-West staat er water op de yoghurt ,die uit New-York is mooi homogeen .Yoghurt gisten en ethanol gisten gaat dit samen wel goed.Dus niet alleen bij D.O.C kaas zijn er smaakproblemen.

 • politiek

  Die aflatoxine is ook een gevoelig onderwerp bij de productie van Nederlandse voerproducten voor de veehouderij.Ook de melkveehouderij dus. In de bijproducten , granen en graanafval ontwikkeld die schimmel die verantwoordelijk is voor aflatoxine zich vrij gemakkeleijk. Door versnippering en vermaling komen die weer in de veevoeders met de risio,s verder in de keten, met als uiteidelik eidstadium de mens , met daar de gezondheidsrisico,s.

 • Farm1110

  Und wieder das alte problem wir müssen für spotbilliges essen sorgen was der klant im super kaufen kann. und dann wird geklagt oh da sind a gifte drin. Voor iedereen goede melk kost zijn prijs

 • agratax2

  Denker123. Als wat je zegt klopt m.b.t. de kwaliteit van de melk voor yoghurt productie, wordt het tijd dat het onderzoek zich niet richt op nieuwe productie gebieden (N-Y) maar op het waarom. Yoghurt wordt per slot gemaakt door tussen komst van een levend wezen zgn. 'Yoghurt plantje' zou er residuen van bestrijdingsmiddelen in de melk kunnen zitten in het Mid Westen, na reeds vele jaren GGO (RR en Bt) mais en soja te hebben gevoerd? Of dit onderzoek verboden door de GGO gigant?

 • Mozes

  In een andere discussie werd opgemerkt dat vlees of zuivelconsumptie niet nodig was om voldoende vitamine B12 binnen te krijgen. Vitamine B12 konden we ook in voldoende mate binnen krijgen door veel noten te eten.
  Ik heb even op Google gekeken en gelezen dat wordt geadviseerd om de consumptie van o.a. noten te beperken vanwege het hoge aflatoxine gehalte en het verhoogde risico op leverkanker die dit veroorzaakt.

 • Mozes

  Een voordeel van Nederlandse zuivel is dat de koeien voor een belangrijk deel met gras gevoerd worden waardoor het aflatoxine risico veel lager is.

 • leo,s vriend

  Jammer politiek, In NL word als sinds de jaren 90 grondstoffen voor de productie van krachtvoer voor de melkveehouderij onderzocht op aflatoxine.

 • agratax2

  Mozes. Je hebt met je Google onderzoek de veganisten en vegetariërs een dienst bewezen door ze te wijzen op de gevaren van 'gezonde' eten gewezen.

 • kleitokkers

  @mts.menkhorst dat de veevoerindustrie sinds de jaren 90 dit onderzoekt geeft hun ook gelijk de gelegenheid om de berekenen hoeveel ze wel kunnen gebruiken.

 • HvdR

  kleitokkers, kunt u mij het belang schetsen om het aflatoxine-gehalte al of niet kunstmatig op te voeren? Net als anderen hier suggereert u iets ongefundeerds om een hele sector in diskrediet te brengen, maar komt niet met enige onderbouwing. De veevoerindustrie onderzoekt dit stelselmatig vanwege het voorzorgprincipe punt.

 • leo,s vriend

  Dank je HvdR,wijze woorden

 • denker123

  agratex ,New-York is geen nieuw produktiegebied voor melk,met vooral nog kleinere en ook modere grote melkvee bedrijven.In de midwest is er wel degelijk iets aan de hand,dit voorjaar waren de Danone Yoghurtfabrieken een heksenjaght aan het houden met een nieuwe super antibiotica test.We hebben zelf 2jaar geleden natte distillers grains gevoederd,maar we zijn na een half jaar al gestopt,er kwamen te magere koeien bij en ook te lage gehalten in de melk.Na het stoppen met de distiller grains was dit probleem opgelost.De boeren in de midwest klagen nu dat de ethanolfabrieken te veel mais opeten,nu met de hoge maisprijzen door de droogte.Zij kunnen beter de distiller grains boycotten,dan is het gedaan met de ethanol want dit is nog de enige winst voor de ethanolfabrieken de natte distiller grains,en zal de maisprijs lager worden .Monsanto zegt altijd dat er niets aan de hand is. De boeren die mais aan de ethanolfabrieken leveren kunnen 30% korting krijgen op nieuwe machines is hier het laatste nieuws.

 • drientje

  Denker123, varkens kunnen prima overweg met distiller grains. Dat is dus geen
  beperking voor de ethanol fabrieken. Wat ik erg vind dat mais in de vergister gaat. Het rendeert niet, ook niet met subsidie, en het mestaanbod wordt sterk vergroot.

 • kleitokkers

  @HvdR Als een partij te hoge gehaltes heeft, dus in 1e instantie afgekeurd is wordt deze niet terug gestuurd en zijn er diverse mogelijk heden. Degene die het meeste kan verdunnen is dan prijskoper. En verdwijnt zo'n partij als nog, maar wel binnen de normen dus veilig en hoef je je nergens druk om te maken.

 • el

  In de VS word al sinds begin 1990 op aflatoxine getest in voer en melk. Hier in het zuiden komt aflatocxine voor in mais en vooral katoen zaad meestal door extreme weersomstadigheden. Er zijn overigens middelen verkrijgbaar die een koe helpen bij het afbreken van een evetuele aflatoxine vergitiging ,maar het is natuurlijk beter voorkomen dan genezen.

 • gerben ten Hoeve

  Wij hebben hier ook voor een bepaalde tijd Distillers gevoerd maar zijn ermee gestopt omdat het negatief op de melkproduktie werkte. Dus de veeboer heeft helemaal geen baat bij distillers. Oh, vergeet te zeggen dat ik 5 mile van een ethanol fabriek afzit in Iowa.

 • denker123

  drientje,de varkens en pluimveehouders klagen ook over de distillers in de V.S. er zit te veel vet in .Sommige ethanolfabrieken zijn er nu de maisolie eruit aan het halen om er biodiesel van te maken,weer een extra bewerking en extra energiekosten wat is dit produkt nog waard ?.Er worden nu veel distillers gedroogd en naar China uitgevoerd wat is dan nog de milleu winst ?

 • denker123

  Mozes,gras met veel roest hoe wordt dit beoordeeld ? De granen voor menselijke consumptie worden die ook getest op aflatoxine ?,en als het gehalte te hoog is mogen deze granen dan als veevoer gebruikt worden ?

 • Mozes

  Denkert123, koeien willen gras met roest niet vreten. Als het ingekuilt wordt geeft het geen problemen met de opname. Roest in gras produceert geen gifstoffen en is dus volkomen ongevaarlijk.

Laad alle reacties (16)

Of registreer je om te kunnen reageren.