Rundveehouderij

Nieuws 888 x bekeken

Afzet tarwegistconcentraat rundvee gestabiliseerd

Venray – De afzet van tarwegistconcentraat (TGC) in de rundveehouderij is in het afgelopen jaar 2011 stabiel gebleven op 330.000 ton. Dat blijkt uit cijfers van de Overleggroep Producenten Natte Veevoeders (OPNV).

De afzet van TGC aan rundveehouders is de afgelopen jaren enorm toegenomen. Dat de afzet van tarwegist niet verder is gegroeid kan een gevolg zijn van de onrust die er rondom het vochtrijke voedermiddel is ontstaan. Aan de andere kant kan gesteld worden dat de afzet niet is afgenomen, maar zelfs licht gestegen.

Kaasproducent Cono ondervond afgelopen jaar smaak- en geurproblemen door het gebruik van TGC door haar leveranciers. De coöperatie besloot een speciale voercommissie in te stellen om dit soort problemen in de toekomst te voorkomen. De Nederlandse Zuivel Organisatie vroeg de OPNV om onderzoek. Op de resultaten wordt nog gewacht.

In 2007 ging er nog slechts 43.600 ton richting de rundveehouderij. Een jaar later was er nog sprake van een lichte stijging naar 50.600 ton. In 2009 kwam daar maar liefst ruim een ton bij. In 2010 werd de afzet van TGC richting de rundveehouderij meer dan verdubbeld naar 320.000 ton. De rundveehouderij was in 2011 goed voor 45 procent van de afzet van TGC. De rest ging naar de varkenshouderij.

Of registreer je om te kunnen reageren.