Rundveehouderij

Nieuws 1838 x bekeken 2 reacties

'AB-reductie wordt gehaald'

Houten - De rundveehouderij zal het doel van 50 procent minder antibioticagebruik ten opzichte van 2009 halen. Die verwachting spreekt Caroline Huetink, voorzitter van de KNMvD-Vakgroep Gezondheidszorg Herkauwer, uit in een interview in weekblad Boerderij.

Ze verwacht dat de sector onder de doelstelling van 0,1 dierdagdosering voor derdegeneratiemiddelen uitkomt. De Stichting Authoriteit Diergeneesmiddelen (SDa) toetst daar nu alle 940 geborgde dierenartsen op. Als meer dan 10 procent van hun veehouders veelgebruiker is, moeten dierenartsen de Bedrijfsgezondheidsplannen aanpassen en de klant begeleiden naar een lager gebruik. Hetzelfde geldt voor dierenartsen die meer dan 0,1 dierdagdosering derdegeneratiemiddelen voorschrijven.

Laatste reacties

  • politiek

    Is het gebruik van derde ( en vierde) generatie antibiotica nog wel toegestaan in de veehouderij ? Ik was van mening dat gebruik van die derde en vierde generatie antibiotica was voorbehouden aan de humane sector ? . Als er 0,1 dierdagdosering is van die derdergeneratie is dat dus nog 1 dosering van deze (verboden) antibiotica in de 10 dagen ? . Onduidelijk is of het al wetgeving is dat het gebruik van met name cefalosporinen van de derde en vierde generatie verboden is. Afspraken zijn er wel gemaakt , maar bekend is dat afspraken niet werken inzake antibioticagebruik in de veehouderij. Met name worden deze veel gebruikt bij het droggzetten van koeien. Tevens meen ik dat het gebruik van de eerste en tweede generatie antibiotica stapsgewijs met 80 % verminderd moet worden. Omdat gebruik van de eerste en tweede generatie antibioitica vanwege immuniteit vaak al niet meer voldoende en snel genoeg werkt pakt men dus maar een generatie hoger en sterker.

  • B bob

    Beste Politiek, Er zijn enorm veel Veehouders die geen antibiotica tot hun beschikking hebben en die hebben (toeval?) geen noemenswaardige problemen met de gezondheid van hun vee ! Als je met een beperkt aantal dieren in een stal die eigenlijk te klein en vuil is toch enorm hoge productie's wilt halen gaat het mis . De Veehouders laten zich al jaren de kaas van hun droge boterhammen eten en dragen enorm veel geld af aan de farmaceutische industrie terwijl de problemen alleen maar erger worden.
    Kijk op www.youtube.com/watch?v=bpEWIIZVEoQ voor een blik in de toekomst.

Of registreer je om te kunnen reageren.