Rundveehouderij

Nieuws

Voersaldo melkveehouderij daalt tot €22,04

Tilburg - Het saldo van de melkveehouderij gaat in het tweede kwartaal hard onderuit. Ten opzichte van het tweede kwartaal 2011 is het voersaldo €4,22 lager en komt uit op €22,04 per 100 kilo melk. voor de daling zijn drie redenen aan te wijzen. De melkprijs is lager, de prijs van veevoer is hoog en veehouders voeren veel krachtvoer aan hun koeien. Dat blijkt uit cijfers van ABAB Accountants en Adviseurs.

Twan de Bie, manager agrarisch bedrijfsadvies bij ABAB, constateert dat melkveehouders in het tweede kwartaal van dit jaar 24,64 kilo krachtvoer gebruiken per 100 kilo melk. Dat is zelfs 0,37 kilo meer dan in het eerste kwartaal. Normaal gesproken, zoals vorig jaar, daalt de krachtvoergift per 100 kilo melk als het weideseizoen aanbreekt. In de krachtvoerkosten zitten de kosten van mengvoer, enkelvoudig voer, bijproducten, mineralen en kunstmelk.

 

De Bie adviseert de koeien te blijven voeren naar optimale productie. Weghalen van krachtvoer bij koeien leidt tot lagere productie met vaak een gelijke ruwvoeropname en mestproductie. "De efficiëntie van de koe neemt dan af en dan is minder krachtvoer voeren alleen korte termijn besparing. Beter is om te optimaliseren. Als veehouders afgelopen winter met goede kwaliteit ruwvoer gemiddeld 31 kilo hebben gemolken dan moeten ze nu misschien genoegen nemen met 28 kilo melk per koe. Dan moet je niet kost wat kost die 31 kilo willen bereiken." Ook de rentabiliteit van de laatste koe speelt een rol. Bij de huidige voerkosten en melkopbrengst is aan koeien, waarvoor voer aangekocht, mest afgezet en arbeid ingekocht moet worden, niets meer te verdienen. De Bie: "Dan kun je hem beter niet melken. Dat levert meer op dan beknibbelen op de krachtvoergift."

Of registreer je om te kunnen reageren.