Rundveehouderij

Nieuws 2134 x bekeken 1 reactie

Voer beïnvloedt schuimvorming mestkelder niet

Wageningen - Voeding en mestsamenstelling zijn niet van invloed op schuimvorming in mestkelders van rundveestallen. Dat blijkt uit onderzoek van Wageningen UR Livestock Research op bedrijven van vijftien melkvee- en zes rosékalverhouders.

Op zes van de negen melkveebedrijven met schuimvorming in de mestkelder was het zetmeelgehalte in het rantsoen lager dan op de drie bedrijven zonder schuimvorming. De oorzaak hiervan was echter een hogere graskuil-/snijmaiskuilverhouding ten opzichte van de bedrijven zonder schuimvorming. Dit lagere zetmeelgehalte weerspiegelde zich ook in een lager gehalte in verse mest ten opzichte van de bedrijven zonder schuimvorming. Op de meeste bedrijven werd in de drijfmest uit de put geen zetmeel aangetoond. Voor de rosébedrijven was de situatie niet veel anders. Ook daar was geen duidelijk verband tussen voer- of mestsamenstelling en schuimvorming.

De WUR-onderzoekers denken dat schuimvorming op bedrijven in stand wordt gehouden door de groei van draadvormende bacteriën. Het blijft echter onduidelijk waarom sommige bedrijven wél besmet raken met zulke micro-organismen en andere juist niet.
De laatste jaren hebben steeds meer rundveebedrijven last van schuimvorming in mestkelders. Dit leidt tot bevuiling van stal en dieren en tot gevaarlijke, giftige gassen. Eerder concludeerden de onderzoekers al dat stalinrichting, rooster- en mestkelderconstructie en mestmanagement geen rol speelden bij het ontstaan van schuimvorming in mestkelders.Eén reactie

  • pietjeeigenwijs

    Colega´s die geen mais voeren hebben geen schuimvorming.
    mogelijk vraagt het aangekochte eiwit te veel energie, waardoor er onverteerd voer in de mest komt.

Of registreer je om te kunnen reageren.