Rundveehouderij

Nieuws 1070 x bekeken

Veehouders moeten aantijgingen over gesjoemel onderbouwen

Leeuwarden – Vier leden-melkveehouders van FrieslandCampina moeten hun beweringen hard maken dat ongecertificeerde melk terechtkomt of -kwam bij gecertificeerde melk en dat dit product gezamenlijk werd verhandeld als gecertificeerde zuivel.

Dit heeft het gerechtshof in Leeuwarden bepaald in een tussenuitspraak in hoger beroep van de betreffende veehouders tegen hun coöperatie.

De procedure van in ieder geval twee van de vier melkveehouders tegen oorspronkelijk Friesland Foods loopt al sinds 2003. Toen werd de melk van de veehouders voortaan gescheiden opgehaald en sinds 2004 zelfs apart verwerkt in het Duitse Uelsen omdat de veehouders niet meededen aan het kwalititeitsborgingssysteem van de coöperatie. Friesland Foods beboette de leden voor het niet voldoen aan het borgingssysteem en het gescheiden ophalen van de melk met een korting op de uitbetaalprijs. De boeren vochten dit aan met als argument dat het gescheiden ophalen totaal niet nodig was, omdat hun melk later toch in de grote plas van Friesland Foods kwam en gewoon als kwalitatief niet te onderscheiden melk werd verkocht. Zoals destijds ook gebeurde met ingekochte spotmelk, stellen de boeren. Friesland Foods bestreed dat. Het Hof in Leeuwarden wil nu dat de melkveehouders met bewijzen komen voor hun stelling dat ongecertificeerde melk gewoon meeging met de rest van de melk en dat zij dus ten onrechte werden gekort. Op een speciaal te beleggen hoorzitting moeten de (Twentse) boeren komen met bewijzen, in de vorm van documenten en/of getuigenverklaringen.

Of registreer je om te kunnen reageren.